Аннотации:
У статті проаналізоване обґрунтування технологічних показників виробництва яловичини у спеціалізованому м’ясному скотарстві для господарств Південного регіону України. Мета і задачі запропонованих сучасних технологій виробництва яловичини у галузі спеціалізованого м’ясного скотарства полягають у закріпленні і систематизації набутих знань з базових технологічних показників - годівлі великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності; розведення; механізації виробничих процесів та інших, а також під час освоєння галузі скотарства взагалі питання ведення галузі у сучасних умовах приватної власності на землю та майно.
Цикл вирощування і відгодівлі молодняку від завозу у 20 денному віці до реалізації у 18 місячному віці поділяється на окремі вікові періоди і фази у залежності від прийнятої технології. Переведення тварин із приміщення у наступне приміщення здійснюється у міру їх росту. Усі приміщення розподілені на секції, у яких розміщують тварин одного віку. Секції використовують за принципом "Усе зайнято – усе вільно", з проведенням очищення і дезинфекції.
Реалізація технології виробництва яловичини в запланованих обсягах дасть можливість на рік освоєння проекту реалізувати 300-350 т яловичини та 150-160 голів племінного молодняка на суму 8600,0 тис. грн. За термін освоєння програми буде вироблено і реалізовано 924 т яловичини та 760 голів племінного молодняку на суму 29741,5 тис. грн.