Аннотации:
Впровадження нових сортів озимої
пшениці у виробництво - шлях до збільшення рентабельності її вирощування
Озима пшениця - основна продовольча культура в нашій державі. Саме її
врожайність і рентабельність вирощування значною мірою визначають ступінь
добробуту сільськогосподарських товаровиробників. На превеликий жаль,
середня врожайність цієї культури в Україні в 2,5 раза нижча, ніж в країнах
Західної Європи. Такий стан речей обумовлений багатьма чинниками, одним із
яких є використання для посівів насіння невисоких репродукції та застарілих
сортів, що не відповідають сучасним вимогам високоінтенсивного
землеробства. В сучасних умовах, коли сортооновлення відбувається протягом
6–8 років, дослідження в селекційних центрах світу і України направлені на
створення нових високопродуктивних сортів з високим потенціалом
врожайності, підвищеною стійкістю до комплексу хвороб, несприятливих
погодних умов, та високими показниками якості зерна. Саме тісна співпраця
спеціалістів агрофірми "Сади України" з провідними селекційними центрами
(Селекційно-генетичний інститут, Інститут фізіології та генетики рослин,
Миронівський інститут пшениці , селекційним інститутом Краснодару)
обумовила отримання високих щорічних врожаїв.