Abstract:
Принципи і методи виробництва екологічно чистої продукції м’ясного скотарства полягають у наступних чинниках: дотримання рівноваги у виробництві продуктів рослинного та тваринного походження; організація біологічних процесів; виробництво продукції тваринництва на основі відтворення ресурсів; повторне використання відходів тваринництва з метою повернення у грунт пожив
них речовин; впровадження багаторічної сівозміни і годівлі тварин із власного
екологічного господарства; здоров’я тварин та їх добробут; підтримка здоров’я тварин стимулюванням їх природного імунного захисту; заборона використання хімічно-синтезованих речовин (пестицидів, синтетичних кормових добавок, регуляторів росту, ГМО, трансплантація ембріонів; заборона іонізуючого випромінювання.
Виходом з цієї критичної ситуації є розвиток органічного виробництва з метою
отримання екологічно чистих, безпечних і корисних для людини м’ясопродуктів, виробництво яких не завдає шкоди навколишньому середовищу і забезпечує благополуччя тварин. Особливу небезпеку являють важкі метали та їх сполуки, які потрапляють до організму людини за схемою ґрунт–рослина–тварина–тваринницька продукція–людина.