Abstract:
Найбільш простим і надійним способом утримання м'ясної худоби є безприв'язний з відпочинком у полегшених приміщеннях або під навісом на глибокій підстилці з годівлею на вигульно-кормових майданчиках, що прилягають до приміщень (навісів) і мають суцільне або часткове тверде покриття. Вирішальною умовою високої ефективності цього способу утримання є наявність достатньої кількості
соломи для підстилки, виконання всіх нормативів при будівництві і експлуатації приміщень (навісів) і майданчиків, дотримання технологічних нормативів за розміром груп тварин, площею підлоги на 1 голову, фронтом годівлі.
Приміщення не повинні мати системи опалення і для зменшення тепловіддачі тварин під час їх відпочинку лежачи слід забезпечити умови; щоб у глибокій підстилці відбувались біотермічні процеси. Перший шар соломи висотою не менше 30 см
закладають не пізніше вересня з наступним додаванням через день по 2
кг у розрахунку на 1 голову. З настанням холодів солому вносять згідно з
рекомендованими нормами. На стійловий період (180 днів) необхідно
мати соломи для підстилки з розрахунку на одну голову, кг: корів з
телятами на підсосі - 900 кг, молодняка у віці 8-18 місяців - 540 кг.