Аннотации:
Незважаючи на високу цінність та популярність ефірної олії лаванди на світовому ринку, біологічний потенціал цієї культури не задовольняє зростаючого на неї попиту. Водночас лавандини –міжвидові гібриди, створені у результаті штучного схрещування лаванди вузьколистої і лаванди широколистої –за урожайністюпереважають лаванду в 2, а за виходом ефірної олії –в 4–5 разів. З метою їх порівняльної оцінки у секторі мобілізації та збереження рослинних ресурсів Інституту рису НААН досліджено морфометричні показники і господарсько цінні ознаки зразка лаванди вузьколистої (Lavandula angustifolia Mill.)форма 21-11 і лавандину (Lavandula hybrida Rev.) сорт Іній. Під час експерименту використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи із застосуванням загальновизнаних в Україні методик та методичних рекомендацій.Встановлено, що рослини лавандину сорту Іній за морфометричнимипоказниками (висота рослин, діаметр куща, кількість квітконосів на 1 рослину, довжина суцвіть, довжина квітконоса) в 1,5–2,3 раза перевищували рослини лаванди форма 21-11. Урожайність квіткової сировини лавандину сорту Іній була більшою у 1,9 раза, порівняно з лавандою форма 21-11. Масова частка ефірної олії від сирої маси у лавандину сорту Іній була більшою на 31,2%, а продуктивність рослин з куща в 4,7 раза, порівняно з лавандою форма 21-11. Компонентний склад ефірної олії Lavandula hybridaRev. сорту Іній поступається Lavandula angustifoliaMill. форма 21-11, у першу чергу, наявністю небажаних компонентів, таких як 1,8-цинеол, камфора. Досліджувані зразки характеризувалися невисокою масовою часткою ліналілацетату, що унеможливлює їх використання у парфумерній промисловості. Проте даний факт компенсується більшим урожаєм гібриду і високим вмістом ліналоолу, який використовують у косметичній промисловості як ароматичну речовину. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробку елементів технології вирощування лавандинуна темно-каштанових середньосуглинкових ґрунтах в умовах зрошення на півдні України.