DSpace Repository

Порівняльна оцінка морфометричних показників і господарсько цінних ознак lavandula angustifolia Mill. та lavandula hybrida Rev.

Show simple item record

dc.contributor.author Марковська, О.Є.
dc.contributor.author Свиденко, Л.В.
dc.contributor.author Стеценко, І.І.
dc.date.accessioned 2020-04-14T10:45:55Z
dc.date.available 2020-04-14T10:45:55Z
dc.date.issued 2020-02-27
dc.identifier.citation Марковська, О. Є. Порівняльна оцінка морфометричних показників і господарсько цінних ознак lavandula angustifolia Mill. та lavandula hybrida Rev. / О. Є. Марковська, Л. В. Свиденко, І. І. Стеценко // Scientific Horizons. – Житомир, 2020. – №02(87). – С. 24–31. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2341
dc.description.abstract Незважаючи на високу цінність та популярність ефірної олії лаванди на світовому ринку, біологічний потенціал цієї культури не задовольняє зростаючого на неї попиту. Водночас лавандини –міжвидові гібриди, створені у результаті штучного схрещування лаванди вузьколистої і лаванди широколистої –за урожайністюпереважають лаванду в 2, а за виходом ефірної олії –в 4–5 разів. З метою їх порівняльної оцінки у секторі мобілізації та збереження рослинних ресурсів Інституту рису НААН досліджено морфометричні показники і господарсько цінні ознаки зразка лаванди вузьколистої (Lavandula angustifolia Mill.)форма 21-11 і лавандину (Lavandula hybrida Rev.) сорт Іній. Під час експерименту використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи із застосуванням загальновизнаних в Україні методик та методичних рекомендацій.Встановлено, що рослини лавандину сорту Іній за морфометричнимипоказниками (висота рослин, діаметр куща, кількість квітконосів на 1 рослину, довжина суцвіть, довжина квітконоса) в 1,5–2,3 раза перевищували рослини лаванди форма 21-11. Урожайність квіткової сировини лавандину сорту Іній була більшою у 1,9 раза, порівняно з лавандою форма 21-11. Масова частка ефірної олії від сирої маси у лавандину сорту Іній була більшою на 31,2%, а продуктивність рослин з куща в 4,7 раза, порівняно з лавандою форма 21-11. Компонентний склад ефірної олії Lavandula hybridaRev. сорту Іній поступається Lavandula angustifoliaMill. форма 21-11, у першу чергу, наявністю небажаних компонентів, таких як 1,8-цинеол, камфора. Досліджувані зразки характеризувалися невисокою масовою часткою ліналілацетату, що унеможливлює їх використання у парфумерній промисловості. Проте даний факт компенсується більшим урожаєм гібриду і високим вмістом ліналоолу, який використовують у косметичній промисловості як ароматичну речовину. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробку елементів технології вирощування лавандинуна темно-каштанових середньосуглинкових ґрунтах в умовах зрошення на півдні України. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Житомирський національний агроекологічний університет ru
dc.subject сорт ru
dc.subject гібрид ru
dc.subject ефірна олія ru
dc.subject камфора ru
dc.subject 1,8-цинеол ru
dc.subject ліналоол ru
dc.subject cultivar ru
dc.subject hybrid ru
dc.subject essential oil ru
dc.subject camphor ru
dc.subject 1,8-cineole ru
dc.subject linalool ru
dc.subject Кафедра ботаніки та захисту рослин ru
dc.title Порівняльна оцінка морфометричних показників і господарсько цінних ознак lavandula angustifolia Mill. та lavandula hybrida Rev. ru
dc.title.alternative Comparative assessment of morphometric features and agronomic characteristics of LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL. and LAVANDULA HYBRIDA REV. ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account