Короткий опис(реферат):
Україна має сприятливі природно-кліматичні умови для вирощування винограду, що історично сформували потужну виноробну культуру в таких регіонах, як Одещина, Закарпаття, Миколаївщина, Херсонщина, Приазов’я та Поділля. У сучасних умовах винний туризм виступає як інструмент не лише популяризації продукції локальних виноробів, а й формування іміджу регіонів як сталих, екологічно орієнтованих територій. Винний туризм є одним із видів гастрономічного туризму, що поєднує культурні, історичні та аграрні аспекти. Він здатен залучати туристів до малих сільських територій, сприяти диверсифікації доходів місцевого населення, зберігати ландшафтне та архітектурне середовище, а також сприяти відновленню історичних традицій виноробства. Сталий розвиток у цьому контексті означає баланс між економічним зростанням, екологічною безпекою та соціальною інклюзією.