Короткий опис(реферат):
В статті проведено дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових підпри- ємств в Україні та в країнах ЄС. Санітарно-гігієнічні вимоги до підприємств харчової
промисловості є важливим аспектом забезпечення безпечності харчових продуктів та
захисту здоров'я споживачів. В умовах глобалізації та інтеграції в міжнародну еконо- мічну структуру питання стандартів якості та безпеки харчових продуктів набуває осо- бливого значення для багатьох країн, в тому числі і для України.
Європейський Союз вже давно запровадив комплексні заходи для забезпечення високих
стандартів безпечності харчових продуктів, які є основою національних систем у краї- нах-членах ЄС. Однак в Україні гігієнічні та санітарні вимоги до підприємств харчової
промисловості змінюються з переходом на європейські стандарти та приведенням зако- нодавства у відповідність до вимог ЄС. Водночас, забезпечення належного контролю та
дотримання цих вимог має безпосереднє відношення не лише до здоров'я населення, але
й до конкурентоспроможності українських харчових продуктів на міжнародному ринку.
Встановлено сильні та слабкі сторони існуючої в Україні законодавчої системи в сфері
санітарно-гігієнічних вимог до харчових підприємств. Представлені нормативно-тех- нічні документи за якими здійснюється контроль за безпечністю виробництва харчових
продуктів, а також основні вимоги до харчових підприємств.
Відповідно до проведеного дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових під- приємств, можна зробити висновок, що Україна потребує вдосконалення систем управ- ління та моніторингу, особливо на муніципальному рівні, для забезпечення більш ефектив- ного впровадження санітарно-гігієнічних вимог. Необхідно підвищувати кваліфікацію та
оснащення підприємств, тобто створювати сприятливі умови для малих підприємств
для повного впровадження системи НАССР та забезпечення високих санітарно-гігієніч- них стандартів. Визначено, що основна відмінність між санітарно-гігієнічними вимо- гами України та ЄС полягає в тому, що в ЄС діють більш жорсткі правила та контроль,
що забезпечує високий рівень безпечності харчових продуктів. Україна має потенціал для
вдосконалення власної системи на основі досвіду ЄС. Вимоги до безпечності харчових
продуктів в Україні та ЄС схожі, але ЄС має більш сувору та централізовану систему
контролю, а технічні регламенти є більш деталізованими та стандартизованими. Укра- їна повинна вдосконалити свої системи контролю та підвищити підзвітність і прозо- рість на всіх етапах виробництва та зберігання харчових продуктів, щоб в повній мірі
відповідати європейським стандартам якості.