DSpace Repository

ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС

Show simple item record

dc.contributor.author Горач, Ольга Олексіївна
dc.date.accessioned 2025-03-05T12:44:43Z
dc.date.available 2025-03-05T12:44:43Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Горач О.О. ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10438
dc.description.abstract В статті проведено дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових підпри- ємств в Україні та в країнах ЄС. Санітарно-гігієнічні вимоги до підприємств харчової промисловості є важливим аспектом забезпечення безпечності харчових продуктів та захисту здоров'я споживачів. В умовах глобалізації та інтеграції в міжнародну еконо- мічну структуру питання стандартів якості та безпеки харчових продуктів набуває осо- бливого значення для багатьох країн, в тому числі і для України. Європейський Союз вже давно запровадив комплексні заходи для забезпечення високих стандартів безпечності харчових продуктів, які є основою національних систем у краї- нах-членах ЄС. Однак в Україні гігієнічні та санітарні вимоги до підприємств харчової промисловості змінюються з переходом на європейські стандарти та приведенням зако- нодавства у відповідність до вимог ЄС. Водночас, забезпечення належного контролю та дотримання цих вимог має безпосереднє відношення не лише до здоров'я населення, але й до конкурентоспроможності українських харчових продуктів на міжнародному ринку. Встановлено сильні та слабкі сторони існуючої в Україні законодавчої системи в сфері санітарно-гігієнічних вимог до харчових підприємств. Представлені нормативно-тех- нічні документи за якими здійснюється контроль за безпечністю виробництва харчових продуктів, а також основні вимоги до харчових підприємств. Відповідно до проведеного дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових під- приємств, можна зробити висновок, що Україна потребує вдосконалення систем управ- ління та моніторингу, особливо на муніципальному рівні, для забезпечення більш ефектив- ного впровадження санітарно-гігієнічних вимог. Необхідно підвищувати кваліфікацію та оснащення підприємств, тобто створювати сприятливі умови для малих підприємств для повного впровадження системи НАССР та забезпечення високих санітарно-гігієніч- них стандартів. Визначено, що основна відмінність між санітарно-гігієнічними вимо- гами України та ЄС полягає в тому, що в ЄС діють більш жорсткі правила та контроль, що забезпечує високий рівень безпечності харчових продуктів. Україна має потенціал для вдосконалення власної системи на основі досвіду ЄС. Вимоги до безпечності харчових продуктів в Україні та ЄС схожі, але ЄС має більш сувору та централізовану систему контролю, а технічні регламенти є більш деталізованими та стандартизованими. Укра- їна повинна вдосконалити свої системи контролю та підвищити підзвітність і прозо- рість на всіх етапах виробництва та зберігання харчових продуктів, щоб в повній мірі відповідати європейським стандартам якості. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. ru
dc.relation.ispartofseries Технічні науки;
dc.subject санітарно-гігієнічні вимоги ru
dc.subject продовольча безпека ru
dc.subject контроль ru
dc.subject якість ru
dc.subject нормативно-технічні документи ru
dc.subject харчова промисловість ru
dc.title ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС ru
dc.title.alternative Research of sanitary and hygiene requirements for food enterprises in Ukraine and in EU countries ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account