Репозиторий Dspace

ВПЛИВ СТРЕС ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ М'ЯСА ТВАРИН

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Кушнеренко, В.Г.
dc.date.accessioned 2024-04-01T08:30:01Z
dc.date.available 2024-04-01T08:30:01Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation типи стресу які спостерігаються на різних технологічних етапах у заключній фазі отримання продукції тваринництва ru
dc.identifier.issn https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.131.35
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9253
dc.description.abstract У статі наведено основні типи стресів на заключному етапі отримання продукції тваринництва. Впровадження промислових технологій виробництва продуктів тварин- ництва, а також селекція порід, типів та гібридів тварин у м'ясному напрямку поряд із позитивними результатами має й негативні наслідки. Вони стали причиною появи вад м'яса (PSE і DFD), з якими раніше не доводилося зустрічатися. Таке м'ясо за техноло- гічними властивостями непридатне для приготування ковбас та копченостей, страви з нього мають знижені смакові якості. Періодичне вивчення якості м'яса тварин при різ- них методах розведення, технологіях годівлі та утримання є необхідним для своєчасної протидії можливому поширенню вад PSE та DFD. Погіршення якості та втрати про- дуктів тваринництва при транспортуванні та передзабійному утриманні великою мірою пов'язані зі стрес чутливістю тварин [1, с. 425–433]. Наукові дослідження та підвищений інтерес світової спільноти до якісної продукції тваринництва, етичного використання тварин у якості продуктів харчування, спонука- ють нас знаходити нестандартні рішення у вирішенні цієї проблеми. На основі розгля- нутих у статі досліджень, пропонуємо переглянути технологію виробництва продуктів тваринництва на тому етапі, де відбуваються прямі втрати від відбору тварин на реалі- зацію, їх транспортування, передзабійного утримання та забою тварин. Останнім часом у загальному об’ємі м’яса, що поступає на переробку, зросла частка м’ясної сировини з ознаками PSE (бліде, м’яке, водянисте) i DFD, за даними українських і закордонних дослідників вона становить 50% від загальної кількості сировини. Саме на цьому етапі нівелюються усі здобутки науковців і виробників та порушується добробут тварин, умови морально-етичних норм, що напряму впливає на якість і кіль- кість отриманої продукції галузі тваринництва. Добробут тварин залежить від їх внутрішнього фізіологічного стану, впливу бага- тьох чинників навколишнього середовища. Вони можуть порушувати добробут (або бла- гополуччя) тварин на основі різних типів стрес ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник ru
dc.relation.ispartofseries Стаття;№ 131
dc.subject добробут тварин, свині, худоба, тварини, транспортування, передза- бійне утримання, вади м’яса PSE і DF ru
dc.title ВПЛИВ СТРЕС ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ М'ЯСА ТВАРИН ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись