Аннотации:
У статі наведено основні типи стресів на заключному етапі отримання продукції
тваринництва. Впровадження промислових технологій виробництва продуктів тварин- ництва, а також селекція порід, типів та гібридів тварин у м'ясному напрямку поряд із
позитивними результатами має й негативні наслідки. Вони стали причиною появи вад
м'яса (PSE і DFD), з якими раніше не доводилося зустрічатися. Таке м'ясо за техноло- гічними властивостями непридатне для приготування ковбас та копченостей, страви
з нього мають знижені смакові якості. Періодичне вивчення якості м'яса тварин при різ- них методах розведення, технологіях годівлі та утримання є необхідним для своєчасної
протидії можливому поширенню вад PSE та DFD. Погіршення якості та втрати про- дуктів тваринництва при транспортуванні та передзабійному утриманні великою мірою
пов'язані зі стрес чутливістю тварин [1, с. 425–433].
Наукові дослідження та підвищений інтерес світової спільноти до якісної продукції
тваринництва, етичного використання тварин у якості продуктів харчування, спонука- ють нас знаходити нестандартні рішення у вирішенні цієї проблеми. На основі розгля- нутих у статі досліджень, пропонуємо переглянути технологію виробництва продуктів
тваринництва на тому етапі, де відбуваються прямі втрати від відбору тварин на реалі- зацію, їх транспортування, передзабійного утримання та забою тварин.
Останнім часом у загальному об’ємі м’яса, що поступає на переробку, зросла частка
м’ясної сировини з ознаками PSE (бліде, м’яке, водянисте) i DFD, за даними українських
і закордонних дослідників вона становить 50% від загальної кількості сировини.
Саме на цьому етапі нівелюються усі здобутки науковців і виробників та порушується
добробут тварин, умови морально-етичних норм, що напряму впливає на якість і кіль- кість отриманої продукції галузі тваринництва.
Добробут тварин залежить від їх внутрішнього фізіологічного стану, впливу бага- тьох чинників навколишнього середовища. Вони можуть порушувати добробут (або бла- гополуччя) тварин на основі різних типів стрес