Abstract:
В статті розглянуто технологічне обладнання для виробництва безглютенового
борошна функціонального призначення та необхідність проектування технологічних ліній
з його виробництва. Зазначено, що на сьогоднішній день світовий ринок безглютенових
продуктів харчування безперервно зростає, але технологічний процес виробництва без-
глютенового борошна для виготовлення функціональних продуктів харчування потребує
дотримання та виконання певних вимог виробничого процесу.
Встановлено основні недоліки та перешкоди, які не дозволяють одержувати без-
глютенове борошно високої якості, яке б відповідало європейським стандартам яко-
сті, які полягають у використанні однакового обладнання для виробництва різних видів
борошна, а також велика імовірність потрапляння глютену в продукти, через перене-
сення сировини, що містить глютен, з обладнання та тари, які використовуються у тех-
нологічному процесі виробництві. Визначено, що головною проблемою при виготовлення
безглютенового борошна є підтримка чистоти приміщень для зберігання, транспорту-
вання та виробничих приміщень на підприємствах галузі, що виробляють безглютенову
продукцію.