Аннотации:
Вагомий внесок у теорію і практику забезпечення продовольчої безпеки внесли такі фахівці як М. Бабієнко, В. Власов, О. Гойчук, С. Кваша, Б. Пасхавер, П. Саблук, О. Скидан та ін. Однак дослідження цієї проблеми не можна вважати вичерпними, велика кількість її аспектів ще недостатньо висвітлені. Зокрема, при розгляді питань продовольчого забезпечення зосереджується увага на нормах споживання, доступності продовольства для населення, обсягах виробництва тощо. А така складова як якість і безпечність продуктів харчування для життя та здоров ‘я громадян не викликає наукового ентузіазму або ігнорується взагалі. В звичному розумінні продовольча безпека–це такий стан економіки, що характеризується наявністю в держави достатньої кількості продовольства та можливістю населення щодо його придбання. На нашу думку, більш прийнятним є визначення ФАО (FAO–Food and Agriculture Organization), згідно якого «продовольча безпека забезпечена у тому випадку, коли всі члени суспільства у будь-який час мають фізичний і економічний доступ до безпечного і повноцінного продовольства, достатнього для задоволення фізіологічних потреб і переваг, необхідних для активного і здорового способу життя.