Короткий опис(реферат):
У статті представлено результати визначення ефективності застосування механізованих модулів для післязбиральної доробки цибулі, їх використання в складі лінії. Було порівняно показники механізованої доробки цибулі і ручної. Комплекс машин для збирання цибулі складався з машин для обрізання листя; для викопування цибулі; для підбирання валків цибулі і завантаження їх у транспортні засоби. Технології, які використовувались раніше, в основному, були побудовані на використанні малопродуктивної ручної праці. Єдиною механізованою операцією було викопування цибулі. Для цього використовувалася підкопувальна скоба або машина КЦ-1. Всі інші технологічні процеси – сортування, перебирання, укладання в тару виконувались вручну. Якість цибулі, фракційний склад залежали від людського фактора. Це приводило до втрати якості продукції, погіршувало її маркетингові властивості. Сьогодні, проблема збирання продукції вирішена завдяки машинам, які надходять на ринок України з-за кордону. Для забезпечення збирання і первинної доробки в агротехнічні строки використовувався комплекс машин фірми «Skals», Данія. Процес механізованого збирання сам по собі не дає можливості отримати стандартну продукцію. Ворох цибулі після викопування містить у ґрунт і рослинні рештки. Крім того, у більш ніж 50 % зібраних цибулин довжина висушеної шийки перевищує 5 см, коли допускається тільки 3-5 % таких цибулин у першому сорті продукції, а у вищому не допускається зовсім. Щоб отримати продукцію стандартного рівня потрібне післязбиральне доведення її до кондиції. В останні роки господарства, які займаються вирощуванням цибулі, стали застосовувати лінії післязбирального обробітку цибулі. Обладнання компонується в лінію з окремих модулів. Кожний модуль може працювати як самостійна виробнича одиниця. Лінія компонується залежно від об’єму виробництва та умов вирощування. Порівнюючи механізовану і ручну технологію післязбиральної доробки цибулі, можна зробити висновки, що механізована технологія має переваги у продуктивності, якості виконання технологічного процесу, у можливості отримувати продукцію, яка має нижчу собівартість, в економії трудових ресурсів та у можливості організації багатозмінної роботи.