Abstract:
Стаття присвячена науковому обґрунтуванню елементів технології вирощування сортів сої для оптимізації водоспоживання та підвищення економічної ефективності її вирощування в Південному Степу України із застосуванням зрошення дощуванням. Акту- альність досліджень обумовлена тим, що лімітуючим фактором продуктивності сої в даних агрокліматичних умовах є несприятливий водний режим ґрунтів. Сумарне водо- споживання для групи скоростиглих сортів в середньому склало 5222, для ранньостиглих – 5418 м3 /га, максимальну кількість вологи споживали рослини сої групи середньоранніх сор- тів сої – в середньому 5769 м3 /га. Сумарне водоспоживання також залежало від строку сівби: чим більш ранній строк сівби сої, тим менше води споживає культура, і навпаки – за пізнього строку сівби водоспоживання зростає. Середній коефіцієнт водоспоживання сортів сої скоростиглої групи є значно більшим, ніж у ранньостиглих і середньоранніх сортів – 1849,7, 1795,6 і 1542,5 м3 /т відповідно. Найбільш ефективно витрачають вологу рослини середньоранньої групи сортів. У середньому від сівби до повного дозрівання сої сумарне водоспоживання збільшується зі збільшенням періоду вегетації сортів як гене- тично детермінованої ознаки, так і за рахунок корекції його тривалості внаслідок різ- них строків сівби. Значення середньої евапотранспірації за групами стиглості сортів зростало від скоростиглих до середньоранніх, а також від раннього до пізнього строку сівби. За середніми показниками рентабельності виділилася скоростигла група загалом і сорт Монарх за сівби 1 травня зокрема, разом з тим середньоранні сорти дали ліпшу урожайність, а вирощування сорту Святогор теж було економічно вигідним. Зроблено узагальнення, що в умовах Південного Степу України для раціонального використання природних ресурсів, зокрема водних, та отримання високоякісного зерна сої на поливних землях у межах 3–4 т/га важливо корегувати для кожного сорту елементи технології вирощування з урахуванням потенційної продуктивності сорту, його реакції на штучне зволоження і строки сівби.