Аннотации:
У статті розглянуто переваги вирощування круп’яних культур в України, які в свою
чергу, виступають стратегічними продуктами харчування з метою забезпечення продовольчої безпеки в країні. Акцентовану увагу приділено таким круп’яним культурам, як гречка, просо та рис,завдяки своїм поживним властивостям та цінової доступності,
вони відрізняються від інших культур стабільним попитом серед споживачів. В статті
підкреслюються переваги та особливості вирощування кожної круп’яної культури, а саме гречка – медоносна та поживна культура, просо – посуховитривала і економічно вигідна, а рис – високоврожайна культура, вирощування, якої допомагає у розсоленні ґрунтів.
Головною метою статті було проведення аналізу даних за структурними показниками
виробництва основних круп’яних культур України та надання експертної оцінки щодо
динаміки їх вирощування за період з 2015 по 2022 роки. Проведена оцінка урожайності та площі висіву сільськогосподарських культур гречки, просо та рису. Наведені ґрунтовні пояснення динаміки подальшого розвитку виробництва круп’яних культур, з точки зору економічних та природно-кліматичних особливостей. Обговорювалися внутрішні та зовнішні чинники попиту на вітчизняні круп’яні культури, а також майбутні тенденції роз- витку ринку круп’яних культур в Україні. Наголошується, що обсяг зерновиробництва в першу чергу залежить від якості сировини, забезпеченості та попиту на готову продукцію, як на внутрішньому ринку, так і в країнах-імпортерах продукції.
Розвиток ринку круп’яних культур має прямий вплив на продовольчий потенціал країни, це визначається за рахунок нарощування об’ємів виробництва круп та удосконалення функціонування переробної галузі. Тож круп’яна галузь, в економічному аспекті забезпечення продовольчої безпеки країни, є стратегічно важливою складовою зернового продовольчого ринку, проте потребує вирішення ряду важливих проблем у досягненні сталого розвитку, збільшенні обсягів виробництва продукції та посиленні експортного потенціалу
на світовому ринку.