Аннотации:
The paper presents the results of analysis of information sources concerning healthy diets for dogs and cats. It establishes that nowadays there is an increase in the importance of such feed characteristics as safety, guaranteed controllable indexes, digestibility, attractiveness and high nutritional value. Examination of the impact of dietary intrusions aimed at using non-invasive research can apply methods ranging from express-analysisу, analyses in vitro and in vivo to molecular technologies.
Since it is necessary to ensure active longevity of domestic animals, the main trend in modern petfood industry is development of feed lines for healthy animal diets. It has caused an increase in the quantity and diversity of manufactured feeds, higher requirements for their composition, production of functional feeds and feed supplements. Ensuring usefulness and safety of healthy manufactured feeds takes place at all stages of their production provided that healthy characteristics of raw materials are retained and the final stage of this process is testing taste characteristics.
Taking into consideration the requirements for healthy diets for domestic animals, main recommendations are determined by the Association of American Feed Control Officials / AAFCO; European Petfood Industry Federation / FEDIAF (Fédération Européenne De l’Industrie des aliments pour Animaux Familiers); National Research Council / NRC. The main directions in control exerted by these organizations are feed evaluation, ensuring safety of use, the system of preventing violations in feed safety and providing generally available information concerning feed compliance.
In Ukraine producers of healthy feeds for dogs and cats use a nutrient approach according to the manual FEDIAF. They apply Holistic-fresh technology, functional healthy supplements, prebiotics and probiotics, alpha-tocopherol as an antioxidant that arouses interest in animal owners.
Описание:
У статті представлені результати аналізу інформаційних джерел щодо здорового харчування собак та кішок. Визначено, що у сучасних умовах підвищується значення таких характеристик кормів як безпечність, гарантовані контрольовані показники, перетравність, привабливість та висока поживна цінність. Пошук вивчення впливу дієтичних втручань направлений на використання неінвазійних досліджень, можуть використовувати і методики від експрес-аналізу, аналізів in vitro та in vivo до молекулярних технологій.
У зв’язку із необхідністю забезпечення активного довголіття домашніх тварин, основним трендом сучасної petfood індустрії є розробка лінійок кормів для здорового харчування тварин. Це призвело до зростання кількості та різноманіття промислових кормів, збільшення вимог до їх складу, виробництво функціональних кормів та кормових добавок. Забезпечення корисності та безпечності здорового промислового корму відбувається на всіх стадіях його виробництва за умов збереження корисних якостей сировини і завершується тестуванням смакових показників.
З урахуванням вимог здорового харчування домашніх тварин основні вимоги визначають Американська асоціація державного контролю за якістю кормів/AAFCO (Association of American Feed Control Officials); Європейська федерація виробників кормів для домашніх тварин/FEDIAF (Fédération Européenne De l’Industrie des aliments pour Animaux Familiers); Національна дослідницька рада/NRC (National Research Council). Основними напрямками контролю збоку цих організацій є оцінка кормів, забезпечення безпеки їх використання, система профілактики порушень безпеки кормів та видання загальнодоступної інформація щодо відповідності кормів.
В Україні виробники здорового харчування для собак та кішок використовують нутрієнтний підхід згідно мануалу FEDIAF. Використовується Holistic-fresh технологія, функціональні корисні добавки, пребіотики і пробіотики, альфа-токоферол у якості антиоксиданту, що збільшує зацікавленість власників тварин