dc.description.abstract |
У статті наведено результати дослідження щодо збереженості й підвищення продук- тивності сільськогосподарської птиці яєчного напряму через контроль кількості та якості
води, яку вона споживає, адже питна вода для птиці має вагоме значення й впливає на всі
фізіологічні функції організм. При виробництві харчових яєць на промисловій основі спожи- вання питної води поряд із кормом має велике як фізіологічне, так й економічне значення. Еко- номічна ефективність виробництва харчових яєць на промислових підприємствах більшою
мірою залежить від генетичного потенціалу, організації нормованої годівлі та споживання
якісної питної води. Основною умовою для корегувальних заходів забезпечення якості води
є введення системи спостереження, яка регулярно надає точну інформацію про її якість.
Метою роботи було вивчити вплив факторів мікроклімату та якості питної води на
показники яєчної продуктивності курей-несучок кросу «NOVOGEN BROWN», яких вико- ристовують в умовах господарювання філії «Чорнобаївське» приватного акціонерного
товариства «Агрохолдинг Авангард».
Дослідження проводилося на поголів’ї ремонтного молодняку (вік молодняку від одного
тижня до вісімнадцяти) і на поголів’ї курей-несучок кросу «NOVOGEN BROWN» із досяг- нення статевої зрілості.
У результаті досліджень установлено, що споживання води тісно пов’язане із
живою масою курей-несучок, для курей-несучок масою 1580 г потрібно води приблизно
214 мл/добу, а масою 1920 г – 300 мл/добу; також визначено два піки споживання води
в період формування яйця: перший – 52 мл на годину під час перебування яйця в білковій
частині яйцепроводу, другий – 38 мл на годину під час утворення підшкаралупної оболонки.
У молодняка курей кросу «NOVOGEN BROWN» добове споживання води з віком збіль- шувалося, хоча в розрахунку на одиницю живої маси воно знижується з 0,47 л/кг у тижне- вому до 0,15 л/кг у 6-тижневому віці. Молодняк у 18 тижнів споживає води на 25% більше,
ніж у тижневому віці. Більший обсяг води потрібен не лише з віком, а й із підвищенням
продуктивності.
Основною умовою для корегувальних заходів забезпечення якості води є введення сис- теми спостереження, яка регулярно надає точну інформацію про її якість.
Ключові слова: кури-несучки, вода, ремонтний молодняк, яєчна продуктивність, несу- чість, температура. |
ru |