У статті наведено результати дослідження щодо збереженості й підвищення продук- тивності сільськогосподарської птиці яєчного напряму через контроль кількості та якості
води, яку вона споживає, адже питна вода для птиці має вагоме значення й впливає на всі
фізіологічні функції організм. При виробництві харчових яєць на промисловій основі спожи- вання питної води поряд із кормом має велике як фізіологічне, так й економічне значення. Еко- номічна ефективність виробництва харчових яєць на промислових підприємствах більшою
мірою залежить від генетичного потенціалу, організації нормованої годівлі та споживання
якісної питної води. Основною умовою для корегувальних заходів забезпечення якості води
є введення системи спостереження, яка регулярно надає точну інформацію про її якість.
Метою роботи було вивчити вплив факторів мікроклімату та якості питної води на
показники яєчної продуктивності курей-несучок кросу «NOVOGEN BROWN», яких вико- ристовують в умовах господарювання філії «Чорнобаївське» приватного акціонерного
товариства «Агрохолдинг Авангард».
Дослідження проводилося на поголів’ї ремонтного молодняку (вік молодняку від одного
тижня до вісімнадцяти) і на поголів’ї курей-несучок кросу «NOVOGEN BROWN» із досяг- нення статевої зрілості.
У результаті досліджень установлено, що споживання води тісно пов’язане із
живою масою курей-несучок, для курей-несучок масою 1580 г потрібно води приблизно
214 мл/добу, а масою 1920 г – 300 мл/добу; також визначено два піки споживання води
в період формування яйця: перший – 52 мл на годину під час перебування яйця в білковій
частині яйцепроводу, другий – 38 мл на годину під час утворення підшкаралупної оболонки.
У молодняка курей кросу «NOVOGEN BROWN» добове споживання води з віком збіль- шувалося, хоча в розрахунку на одиницю живої маси воно знижується з 0,47 л/кг у тижне- вому до 0,15 л/кг у 6-тижневому віці. Молодняк у 18 тижнів споживає води на 25% більше,
ніж у тижневому віці. Більший обсяг води потрібен не лише з віком, а й із підвищенням
продуктивності.
Основною умовою для корегувальних заходів забезпечення якості води є введення сис- теми спостереження, яка регулярно надає точну інформацію про її якість.
Ключові слова: кури-несучки, вода, ремонтний молодняк, яєчна продуктивність, несу- чість, температура.
The article presents the results of a study on the preservation and improvement of productivity
of egg poultry through control of the quantity and quality of water it consumes, because drinking
water for poultry is important and affects all physiological functions of the body. In the production
of eggs on an industrial basis, the consumption of drinking water along with feed is of great
physiological and economic importance.
The economic efficiency of food production in industrial poultry enterprises depends to a greater
extent on the genetic potential, the organization of normalized feeding and consumption of high
quality drinking water. The main condition for corrective measures to ensure water quality is the
introduction of a monitoring system that regularly provides accurate information about its quality.
The aim of the study was to investigate the effect of drinking water on the egg productivity of
laying hens of the NOVOGEN BROWN strain, which are used at the branch Chornobayevske of
the private joint-stock company Agroholding Avangard.