DSpace Repository

Дослідження впливу різних параметрів оглушення птиці на якісні показники тушок

Show simple item record

dc.contributor.author Карпенко, О.В.
dc.contributor.author Самойленко, А.М.
dc.date.accessioned 2022-01-31T07:37:06Z
dc.date.available 2022-01-31T07:37:06Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Карпенко О.В., Самойленко А.М. Дослідження впливу різних параметрів оглушення птиці на якісні показники тушок. Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Сільськогосподарські науки. Херсон, 2021. Вип. 122. С. 186-192.
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7827
dc.description.abstract Сучасні лінії переробки птиці є високоскоординовані системи механізованих операцій, під час яких птицю вбивають, видаляють неїстівні частини тушок, а їстівні упаковують і відправляють споживачеві або на зберігання. Для забезпечення високої якості продукту, що випускається необхідно ретельно дотримуватися всіх вимог технологічного процесу переробки птиці, визначеного «Технологічною інструкцією з виробництву м'яса птиці», з дотриманням ветеринарно-санітарних правил для підприємств з переробки птиці, гігієнічних вимог до якості та безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів, затверджених у встановленому порядку. Крім вимог технологічного характеру, в останні роки до процесу переробки птиці пред'являються вимоги гуманності забою. Якщо розглядати вимоги до правил гуманного забою, то основа полягає в тому, що застосовувані способи, наприклад, оглушення птиці повинні обумовлювати негайну втрату птахом відчуттів та чутливості, причому це повинно тривати досить довго, до настання загибелі в результаті втрати крові після забою. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (ОІЕ) вважають, що ідеальним було б підтримання непритомного стану на протязі не менше 40с для всіх способів оглушення і всіх видів тварин . Тому напрямом нашої роботи було дослідження однієї з технологічних операцій первинної переробки птиці – оглушення та впливу параметрів на якість тушок. Метою дослідження було виявлення: 1) порушень діяльності серцево - судинної й нервової систем птиці під час технологічного процесу оглушення; 2) дефектів тушок птиці в наслідок дії різних параметрів оглушення. Об'єктом дослідження являються кури промислового стада кросу «Новоген білий». Предметом дослідження являються такі показники: 1) епілептиформна активність мозку; 2) вихід крові, %; 3) дефекти тушок після знекровлення. На підставі результатів дослідження епілептиформної залежності на ЕЕГ, показників після забійної та органолептичної оцінки можемо зробити висновок, що використання змінного струму підвищеної частоти (3000 Гц) при напрузі 90-100 В під час оглушення призводить до зменшення порушень фізіологічного стану організму птиці та впливає на якість отриманих тушок після забою. ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject промислова частота ru
dc.subject контактне середовище
dc.subject оглушення
dc.subject чутливість
dc.subject вихід крові
dc.subject крововиливи
dc.title Дослідження впливу різних параметрів оглушення птиці на якісні показники тушок ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account