Abstract:
Сучасні лінії переробки птиці є високоскоординовані системи механізованих операцій, під час яких птицю вбивають, видаляють неїстівні частини тушок, а їстівні упаковують і відправляють споживачеві або на зберігання.
Для забезпечення високої якості продукту, що випускається необхідно ретельно дотримуватися всіх вимог технологічного процесу переробки птиці, визначеного «Технологічною інструкцією з виробництву м'яса птиці», з дотриманням ветеринарно-санітарних правил для підприємств з переробки птиці, гігієнічних вимог до якості та безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів, затверджених у встановленому порядку. Крім вимог технологічного характеру, в останні роки до процесу переробки птиці пред'являються вимоги гуманності забою.
Якщо розглядати вимоги до правил гуманного забою, то основа полягає в тому, що застосовувані способи, наприклад, оглушення птиці повинні обумовлювати негайну втрату птахом відчуттів та чутливості, причому це повинно тривати досить довго, до настання загибелі в результаті втрати крові після забою. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (ОІЕ) вважають, що ідеальним було б підтримання непритомного стану на протязі не менше 40с для всіх способів оглушення і всіх видів тварин .
Тому напрямом нашої роботи було дослідження однієї з технологічних операцій первинної переробки птиці – оглушення та впливу параметрів на якість тушок. Метою дослідження було виявлення: 1) порушень діяльності серцево - судинної й нервової систем птиці під час технологічного процесу оглушення; 2) дефектів тушок птиці в наслідок дії різних параметрів оглушення.
Об'єктом дослідження являються кури промислового стада кросу «Новоген білий».
Предметом дослідження являються такі показники: 1) епілептиформна активність мозку; 2) вихід крові, %; 3) дефекти тушок після знекровлення.
На підставі результатів дослідження епілептиформної залежності на ЕЕГ, показників після забійної та органолептичної оцінки можемо зробити висновок, що використання змінного струму підвищеної частоти (3000 Гц) при напрузі 90-100 В під час оглушення призводить до зменшення порушень фізіологічного стану організму птиці та впливає на якість отриманих тушок після забою.