Аннотации:
У статті наведено результати дослідження ефективності застосування вітамін- но-амінокислотних препаратів під час вирощування гусенят італійської породної групи в умовах фермерських господарств. Економічна ефективність вирощування гусей у фермерських господарствах більшою мірою залежить від організації нормованої годівлі. Кормові засоби, які використовуюся для годівлі гусенят на м’ясо, повинні бути збалансованими за всіма необхідними компонен- тами для повної реалізації генетичного потенціалу сільськогосподарської птиці. Зміни амінокислотного й вітамінного обміну в гусенят потребують пошуку ефектив- них засобів корегування обмінних процесів. Метою роботи було вивчити вплив вітамінно-амінокислотних препаратів на показ- ники м’ясної продуктивності гусей, яких утримували в умовах фермерського господар- ства «Нива-2011». Було сформовано за принципом аналогів три групи гусенят (по 50 голів у кожній). Дослідження проводилось на італійській породі гусей із масою добових гусенят 0,1 кг. На 7 добу після інкубації гусенят дослідних груп випоювали вітамінно-амінокислот- ними комплексами «Чіктонік» і «Нутріфарм». У результаті досліджень установлено, що випоювання препаратом «Чіктонік» при- вело до вірогідного зростання живої маси на 11,2% при Р < 0,05, препаратом «Нутрі- фарм» – до вірогідного зростання живої маси на 9,7% при Р < 0,05. У дослідних групах збереженість поголів’я була на рівні 96–98%, у контрольній групі – на рівні 90%. Застосування комплексних вітамінно-амінокислотних препаратів гусенятам приво- дить до активізації обмінних процесів і підвищення рівня м’ясної продуктивності гусей, підвищення середньодобових приростів живої маси завдяки збалансованому рівню водой жиророзчинних вітамінів, незамінних амінокислот. Під час підбору вітамінно-амінокислотного препарату було враховано й економічну сторону: чим швидше молодняк гусей росте, тим він краще оплачує корм продукцією. Ключові слова: італійська порода гусей, вітамінно-амінокислотний препарат, фер- мерське господарство.
Описание:
The article presents the results of a study on the effectiveness of vitamin and amino acid complexes in the raising of geese of the Italian breeding group under farm conditions. The economic efficiency of breeding geese on farms depends to a greater extent on the organization of normalized feeding. Feed materials used to feed goslings for meat must be balanced with all the necessary components to fully realize the genetic potential of poultry. Changes in amino acid and vitamin metabolism in geese require the search for effective tools of correcting metabolic processes. The aim of the study was to study the effect of vitamin and amino acid preparations on meat productivity of geese kept on the farm “Niva-2011”. Three groups of goslings (50 heads each) were formed on the principle of analogues. The study was conducted on an Italian breeding group of geese with the initial weight of goslings of 0.1 kg. On the 7th day after incubation, the geese of the experimental groups were fed with vitamin-amino acid complexes Chiktonik and Nutrifarm. As a result of research it was established that taking the Chiktonik complex led to a probable increase in live weight by 11.2% at P < 0.05, the Nutripharm complex led to a probable increase in the live weight by 9.7% at P < 0.05. In the experimental groups, the survival of the stock was at the level of 96–98%, in the control group at the level of 90%. The use of vitamin and amino acid complexes in geese leads to increased metabolic processes and increased meat productivity of geese, increase in the average daily weight gain due to a balanced level of water and fat-soluble vitamins and essential amino acids. When selecting the vitamin-amino acid complexes, the economic side was also taken into account, the faster the young geese grow, the sooner feeds are paid off in the products. Key words: Italian breed of geese, vitamin and amino acid complex, farm.