DSpace Repository

Резерви збільшення виробництва продукції птахівництва в умовах фермерських господарств

Show simple item record

dc.contributor.author Любенко, Оксана Іванівна
dc.contributor.author Савко, Вікторія Юріївна
dc.date.accessioned 2022-01-03T12:15:16Z
dc.date.available 2022-01-03T12:15:16Z
dc.date.issued 2021-11-22
dc.identifier.issn 2226-0099
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7683
dc.description.abstract У статті наведено результати дослідження щодо ефективності застосування м’ясо-яєчних кросів в умовах фермерського господарства в цілях отримання харчових яєць і м’яса курей. Низький показник несучості домашніх курей пов’язаний із багатьма причи- нами, які умовно можна поділити на дві великі групи. Перша причина залежить від самого поголів’я, тобто від якісних характеристик курей-несучок. Друга – пов’язана з умовами годівлі й утримання птиці. Метою нашої роботи було дослідити ефективність використання м’ясо-яєчних кросів у присадибних і фермерських господарствах як резерв підвищення виробництва продукції птахівництва, вивчити показники яєчної та м’ясної продуктивності курей, яких утриму- ють у фермерському господарстві «ОАЗИС-Р» Херсонської області. Для цього було сфор- мовано за принципом аналогів дві групи курей (по 30 голів у кожній), дослідження проводи- лось на птиці іспанської (голошия) породної групи й кросі «Майстер Грей». У результаті досліджень установлено, що іспанська (голошия) породна група має менші показники несучості (несучість на середню несучку 220 яєць) у порівнянні з кросом «Майстер Грей» (несучість на середню несучку 255 яєць), але збереженість вища (97% проти 93%). Під час дослідження було встановлено, що кури-несучки обох груп після закінчення продуктивного періоду відкладання яєць мають ще й відносно великі м’ясні тушки, а це має чимале значення для фермерського господарства, хороші м’ясні характеристики властиві й півням. Жива маса курки іспанської породної групи становить у середньому 3,2 кг, а півня – понад 4,5 кг. Темпи зростання живої маси кросу «Майстер Грей» можна вва- жати досить інтенсивними, а розведення курей саме цього кросу економічно виправдано. М’ясо-яєчні породи й кроси курей мають такі характеристики, що вигідно відрізня- ють їх від інших порід: високу збереженість, відмінну здатність пристосуватися до пев- них особливостей утримання; перевагу за показниками маси яєць і живої маси над яєч- ними породами; стійкість до захворювань. Для присадибних і фермерських господарств породи й кроси м’ясо-яєчного напряму продуктивності є навіть переважаючими над яєчними й м’ясними. ru
dc.description.sponsorship The article presents the results of a study on the effectiveness of the use of meat and egg crosses in the conditions of farms to obtain food eggs and chicken meat. The low egg production indicator of homestead hens is associated with many reasons, which can be divided into two large groups. The first reason depends on the livestock itself, that is on the quality characteristics of laying hens. The second is related to the conditions of feeding and keeping of birds. The aim of our work was to investigate the effectiveness of the use of meat and egg crosses in homesteads and farms as a reserve to increase the poultry production, to study the egg and meat productivity indicators of hens kept on the farm “OASIS-R” of the Kherson region. For this purpose, two groups of hens (30 heads in each) were formed on the principle of analogues, the study was conducted on birds of the Spanish (bare-necked) breed group and the cross “Master Gray”. Studies have shown that the Spanish (bare-necked) breed group has lower egg-laying rates (220 eggs per an average laying hen) compared to the cross “Master Gray” (255 eggs per an average laying hen), but the safety rate is higher (97% vs. 93%) During the study, it was found that laying hens of both groups after the end of the productive period of egg laying also have relatively large meat carcasses, which is of considerable importance for the farm; good meat characteristics are common for roosters. The live weight of the Spanish (bare-necked) breed group hens is on average 3.2 kg, and of roosters – more than 4.5 kg. The growth rate of the live weight of cross “Master Gray” can be considered quite intense, and breeding of this cross hens is economically justified. Meat and egg breeds and crosses of chickens have the following characteristics that favorably distinguish them from other breeds: high safety rate, excellent ability to adapt to certain keeping features; advantage in indicators of egg weight and live weight over egg breeds; resistance to disease. For homesteads and farms, meat and egg breeds and crosses are even more preferred than egg breeds and meat breeds ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.relation.ispartofseries ISSN;2226-0099
dc.subject кури-несучки ru
dc.subject крос ru
dc.subject харчове яйце ru
dc.subject товарність ru
dc.title Резерви збільшення виробництва продукції птахівництва в умовах фермерських господарств ru
dc.title.alternative Reserves for increasing the production of poultry products in the conditions of farms ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account