Abstract:
У статті наведено результати дослідження щодо ефективності застосування м’ясо-яєчних кросів в умовах фермерського господарства в цілях отримання харчових яєць і м’яса курей. Низький показник несучості домашніх курей пов’язаний із багатьма причи- нами, які умовно можна поділити на дві великі групи. Перша причина залежить від самого поголів’я, тобто від якісних характеристик курей-несучок. Друга – пов’язана з умовами годівлі й утримання птиці. Метою нашої роботи було дослідити ефективність використання м’ясо-яєчних кросів у присадибних і фермерських господарствах як резерв підвищення виробництва продукції птахівництва, вивчити показники яєчної та м’ясної продуктивності курей, яких утриму- ють у фермерському господарстві «ОАЗИС-Р» Херсонської області. Для цього було сфор- мовано за принципом аналогів дві групи курей (по 30 голів у кожній), дослідження проводи- лось на птиці іспанської (голошия) породної групи й кросі «Майстер Грей». У результаті досліджень установлено, що іспанська (голошия) породна група має менші показники несучості (несучість на середню несучку 220 яєць) у порівнянні з кросом «Майстер Грей» (несучість на середню несучку 255 яєць), але збереженість вища (97% проти 93%). Під час дослідження було встановлено, що кури-несучки обох груп після закінчення продуктивного періоду відкладання яєць мають ще й відносно великі м’ясні тушки, а це має чимале значення для фермерського господарства, хороші м’ясні характеристики властиві й півням. Жива маса курки іспанської породної групи становить у середньому 3,2 кг, а півня – понад 4,5 кг. Темпи зростання живої маси кросу «Майстер Грей» можна вва- жати досить інтенсивними, а розведення курей саме цього кросу економічно виправдано. М’ясо-яєчні породи й кроси курей мають такі характеристики, що вигідно відрізня- ють їх від інших порід: високу збереженість, відмінну здатність пристосуватися до пев- них особливостей утримання; перевагу за показниками маси яєць і живої маси над яєч- ними породами; стійкість до захворювань. Для присадибних і фермерських господарств породи й кроси м’ясо-яєчного напряму продуктивності є навіть переважаючими над яєчними й м’ясними.