dc.contributor.author |
Морозова, Ольга Григорівна |
|
dc.contributor.author |
Морозов, Роман Володимирович |
|
dc.date.accessioned |
2021-12-21T20:29:32Z |
|
dc.date.available |
2021-12-21T20:29:32Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.citation |
Морозова О. Г., Морозов Р. В. МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ І ЕФЕКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ. Вісник Херсонського національного технічного університету : науковий журнал. 2020. № 4 (75). С. 204-209. |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/7514 |
|
dc.description.abstract |
У статті розглядаються теоретико-методологічні аспекти оцінки виробничого потенціалу і
ефективності аграрних підприємств. Узагальнено різні дефініції змісту категорії «потенціал».
Доведено, що виробничий потенціал аграрного підприємства – це сукупність наявних у господарюючого
суб'єкта ресурсів й можливостей, які визначаються інтегральною спроможністю відповідати вимогам
агропромислового виробництва і здатністю досягати результатів щодо створення нових споживних
вартостей. Уточнено сутнісні характеристики категорії «ефективність». Щодо методологічних та
методичних аспектів ефективності, то у статті аргументовано, що ефективність визначається як
одна із важливих категорій в сучасній аграрній науці, на підвищення якої зорієнтований процес
агропромислового розширеного відтворення. На основі теоретичних узагальнень, здійсненних у
дослідженні, доведено, що сутність ефективного агропромислового виробництва – це повна система
ефективності, яка враховує ефективність у виробництві (досягається при мінімізації вартості
виробництва), ефективність у споживанні (досягається при максимізації задоволення потреб
споживачів) і певний баланс між інтересами виробників та споживачів на ринках. У процесі
дослідження поглиблено методичні підходи до оцінки виробничого потенціалу й ефективності аграрних
підприємств в контексті їх вимірювання, що ґрунтуються на результатах методу аналізу оболонки
даних DEA (Dаtа envelopment analysis). Метод DEA дозволяє визначити технічну ефективність
виробництва аграрної продукції (критерієм є максимізація виробництва продукції за певної кількості
ресурсів) і технічну ефективність використання ресурсів (критерієм є досягнення даного обсягу
виробництва продукції за мінімального витрачання ресурсів). Поєднання технічної ефективності
виробництва аграрної продукції і ефективності використання ресурсів дає змогу визначити рівень
потенціалу, який фактично і є результатом взаємодії означених показників. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Херсонський національний технічний університет |
ru |
dc.subject |
Кафедра економіки та фінансів |
ru |
dc.subject |
Кафедра менеджменту та інформаційних технологій |
ru |
dc.subject |
потенціал |
ru |
dc.subject |
ефективність |
ru |
dc.subject |
аграрне підприємство |
ru |
dc.subject |
агропромислове виробництво |
ru |
dc.title |
МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ І ЕФЕКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ |
ru |
dc.title.alternative |
METHODOLOGICAL PRINCIPLES OF EVALUATION OF PRODUCTION POTENTIAL AND EFFICIENCY OF AGRICULTURAL ENTERPRISES |
ru |
dc.type |
Article |
ru |