Abstract:
У статті розглядаються теоретико-методологічні аспекти оцінки виробничого потенціалу і
ефективності аграрних підприємств. Узагальнено різні дефініції змісту категорії «потенціал».
Доведено, що виробничий потенціал аграрного підприємства – це сукупність наявних у господарюючого
суб'єкта ресурсів й можливостей, які визначаються інтегральною спроможністю відповідати вимогам
агропромислового виробництва і здатністю досягати результатів щодо створення нових споживних
вартостей. Уточнено сутнісні характеристики категорії «ефективність». Щодо методологічних та
методичних аспектів ефективності, то у статті аргументовано, що ефективність визначається як
одна із важливих категорій в сучасній аграрній науці, на підвищення якої зорієнтований процес
агропромислового розширеного відтворення. На основі теоретичних узагальнень, здійсненних у
дослідженні, доведено, що сутність ефективного агропромислового виробництва – це повна система
ефективності, яка враховує ефективність у виробництві (досягається при мінімізації вартості
виробництва), ефективність у споживанні (досягається при максимізації задоволення потреб
споживачів) і певний баланс між інтересами виробників та споживачів на ринках. У процесі
дослідження поглиблено методичні підходи до оцінки виробничого потенціалу й ефективності аграрних
підприємств в контексті їх вимірювання, що ґрунтуються на результатах методу аналізу оболонки
даних DEA (Dаtа envelopment analysis). Метод DEA дозволяє визначити технічну ефективність
виробництва аграрної продукції (критерієм є максимізація виробництва продукції за певної кількості
ресурсів) і технічну ефективність використання ресурсів (критерієм є досягнення даного обсягу
виробництва продукції за мінімального витрачання ресурсів). Поєднання технічної ефективності
виробництва аграрної продукції і ефективності використання ресурсів дає змогу визначити рівень
потенціалу, який фактично і є результатом взаємодії означених показників.