Короткий опис(реферат):
Мета. У дослідженнях необхідно встановити доцільну систему обробітку ґрунту
та оптимальний рівень мінерального живлення під час вирощування соняшнику в повтор- них посівах після озимого ріпака на насіння і рекомендувати науково обґрунтовані прийоми
вирощування цих культур у виробництво.
Методи: польовий, аналітичний, розрахунково-порівняльний, математичної ста- тистики. Результати досліджень. Агротехніка вирощування озимого ріпака передбачає розмі- щення його в сівозмінах за кращими попередниками. Найбільші врожаї ріпаку одержують
під час підтримання за допомогою вегетаційних поливів вологості ґрунту в шарі 0,7 м не
нижче 70–75% НВ, для чого в умовах Півдня України слід провести 2–3 поливи нормою
450–500 м3
/га.
У технології вирощування двох урожаїв олійних культур в рік на одному полі відпові- дальним моментом є своєчасне збирання ріпака. Під час жнивування цієї культури слід
дотримуватися такого: не допускати втрат олієнасіння, проводити збирання в більш
ранні строки, залишати на полі мінімальну кількість стерні та вегетативної маси. Цим
вимогам відповідає роздільний метод збирання.
Агротехніка вирощування післяжнивного соняшника має свої особливості.
Вирощування соняшнику в післяжнивних посівах під час зрошення має сполучатися
з кращими умовами живлення рослин. Дослідами, проведеними на темно-каштанових
середньо-суглинистих ґрунтах, встановлена раціональна доза добрив у таких посівах
соняшника, як N-90, P-90.
Висновки і пропозиції. Агрокліматичні і ґрунтові умови зрошуваної зони Півдня Укра- їни дозволяють успішно комбінувати вирощування ріпака озимого з післяжнивними посі- вами соняшнику на олієнасіння.
Загальна продуктивність двох урожаїв олійних культур на рік свідчить про високі
показники використання зрошуваної ріллі, збільшення коефіцієнта використання вегета- ційного періоду і валового виробництва сільськогосподарської продукції. У розробленому
агротехнічному комплексі за умов додержання рекомендованих агротехнічних прийо- мів сумарна урожайність насіння становить 60–63 ц/га, що еквівалентно 22–23 ц олії
і 38–39 ц макухи