Короткий опис(реферат):
З метою визначення впливу змін типу корму при переведенні свиней з дорощування на відгодівлю на їх відгодіве-
льні якості був проведений дослід, для якого використано поголів’я, отримане від помісних свиноматок великої білої та
ландрас порід і кнурів синтетичної лінії 337 американської компанії PIC в кількості 500 голів. Для проведення дослідження
було сформовано три групи, які відрізнялися попереднім типом корму на дорощуванні та подальшим типом корму на
відгодівлі і мали різне обладнання для приготування, транспортування та роздачі кормосумішей. Встановлено, що збе-
реженість поголів’я контрольної групи, яке перейшло із сухого корму на сухий, була вищою відносно аналогів, які були
переведені із сухого на рідкий – на 0,41% та однолітків, що харчувались виключно рідким кормом, як на дорощуванні, так і
на відгодівлі на – 1,44%. Отримано статистично вірогідне переважання дослідного поголів’я ІІІ групи, яке споживало рідкі
кормо-суміші на дорощуванні, за показником середньодобового приросту над тваринами, які під час дорощування були
поставлені на сухий раціон на 22,2 кг або 2,54% (р<0,001) – відносно свиней ІІ дослідної групи та на 27,1 кг або 3,10%
(р<0,001) – відносно свиней І контрольної групи. Також підтверджена перевага піддослідного молодняку ІІІ групи за показ-
ником відносного приросту, яка склала 1,2 кг або 0,91% (р<0,001) порівняно з контролем. Але відносно поголів’я ІІ групи
вона не мала достовірно переважаючих значень. Свині, які споживали сухі корми як на дорощуванні, так і на відгодівлі
демонстрували кращі показники збереженості на 0,4% та гірші показники конверсії корму на 0,05 кг або 1,76% – ніж у ІІ
дослідній групі та на 0,11 кг або 3,87% – ніж у ІІІ дослідній групі. Конструктивні особливості та технологічні характери-
стики обладнання для приготування та роздавання кормів не мали підтвердженого впливу на відгодівельні характерис-
тики свиней. Індекс відгодівельних якостей був кращим у свиней які переводились із рідкого на рідкий корм на відгодівлі
відносно аналогів, які переводились із сухого на сухий раціон – на 2,8 бала, та відносно однолітків, які переводились із
сухого на рідкий – на 2,1 бала.