Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Жуйков, О.Г. | |
dc.contributor.author | Ходос, Т.А. | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:17:10Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:17:10Z | |
dc.date.issued | 2021-11-25 | |
dc.identifier.citation | Жуйков О.Г., Ходос Т.А. Гірчиця в структурі жироолійного комплексу України: повноправна альтернатива чи "Чужий серед своїх" (Оглядова). Таврійський науковий вісник. 2021. Вип. 121. С. 48-52 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/7314 | |
dc.description.abstract | У статті наведені результати аналітичних досліджень сучасного вітчизняного й світового ринків гірчичної сировини, окреслені перспективи вирощування культури в Україні, зокрема в південному Степу, зважаючи на комплекс її екологічних властивостей, проаналізований широкий спектр використання гірчичного насіння та продуктів його переробки. Щороку в Україні засівають близько 50 тис. га гірчиці й збирають із цієї площі врожай її зерна на рівні 40–50 тис. т. Найбільші обсяги цієї культури (54%) у Степу – в Херсонській, Запорізькій та Одеській областях. Ціни на насіння гірчиці білої з липня 2019 р. до січня 2020 р. зросли від 17,5 до 29 тис. грн / т, а гірчиці сизої – від 18,6 до 22 тис. грн / т. Рентабельність вирощування товарного насіння складає до 120%, а виробництва сертифікованого насіння – понад 400%. У насіннях гірчиці сарептської міститься 40–48% високоякісної олії, придатної для хар- чових і технічних цілей, 0,5–1,7% ефірної олії, що широко використовується в хімічній промисловості й медицині. Гірчична олія багата на вітаміни А, В6, РР, Д та Е. У порівнянні з іншими рослинними оліями вона має найнижчий кислотний показник, довго зберігає свої смакові властивості, стійка до окиснення під час зберігання та термічної обробки. Гірчична олія широко застосовується в харчовій, парфумерній, поліграфічній, металургійній та інших галузях промисловості, а також у медицині. З агротехнічного боку гірчиця є дуже гарним попередником для багатьох польових культур у всіх регіонах України: рано звільняє поле, поліпшує структуру й родючість ґрунту, зменшує засміченість орного шару. Вирощування зернових культур після гірчиці гарантує одержання збільшення врожаю на 10–15% без додаткових витрат, підвищення продуктивності сівозміни й ефективності її в цілому. У порівнянні з вимогами до кліматичних умов гірчиця набагато менш вимоглива до ґрунту. Завдяки глибоко проникаючому стрижневому кореню рослинам не тільки вдається споживати воду й поживні речовини з глибших шарів ґрунту, але й деякою мірою компенсувати вплив несприятливих погодних умов | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник | ru |
dc.subject | гірчиця | ru |
dc.subject | mustard | ru |
dc.subject | площі вирощування | ru |
dc.subject | growing areas | ru |
dc.subject | урожайність | ru |
dc.subject | yield | ru |
dc.subject | народногосподарське значення | ru |
dc.subject | national economic significance | ru |
dc.subject | екологічні властивості | ru |
dc.subject | ecological properties | ru |
dc.subject | продукти переробки | ru |
dc.subject | processed products | ru |
dc.title | Гірчиця в структурі жироолійного комплексу України: повноправна альтернатива чи "Чужий серед своїх" (Оглядова) | ru |
dc.type | Article | ru |