Abstract:
Неможливо скласти уявлення про країну чи націю без розуміння властивих їм гастрономічних особливостей. І якщо Схід традиційно асоціюється з овочами і рибою, то кухня західної Європи багато в чому заснована на м'ясних делікатесах. Німецькі сосиски, італійська шинка прошутто (prosciutto) і, звичайно ж, іспанський хамон (jamon). Всім хто бував в Іспанії, хамон запам'ятався безліччю в'ялених свинячих "ніг", гронами, що висять під стелями майже всіх іспанських барів і в м'ясних відділах магазинів.
Періодичне вживання хамону поліпшує стан серцево-судинної системи. Олеїнова кислота, яка міститься в продукті, належить до групи омега-9 ненасичених жирних кислот. У процесі травлення олеїн повністю розщеплюється і не завдає шкоди організму людини; хамон не протипоказана людям, що страждають на діабет. Така користь продукту досягається тим, що свині, які ростуть на волі, багато рухаються і тому отримують фізичні навантаження. Ці навантаження сприяють тому, що м'язи тварин містять більшу кількість пігменту, що відповідає за червоне забарвлення крові, аналогічного нашому гемоглобіну.