Короткий опис(реферат):
Серед численних плодів екзотичних рослин, які є у вільному доступі, особливою популярністю корис-туються цитрусові. Плоди мандаринів, апельсинів, лимонів, лаймів, цитронів, грейпфрутів, бергамоту від-різняються високими поживними, лікувальними й діє-тичними властивостями. Вони служать сировиною для отримання соків, компотів, цукатів і джемів, цінних ефір-них олій і різних есенцій, які широко використовуються в харчовій, кондитерській і парфумерній промисловості. Мета. Нині цитрусові рослини переважно використову-ються для кімнатного та офісного озеленення, зимових садів та оранжерей в якості декоративних, а не плодо-вих рослин. Для розвитку виробництва з вирощування цитрусових культур в якості плодових у промислових обсягах необхідний якісний і доступний посадковий матеріал у великих кількостях. Мета дослідження – аналіз таких доступних субстратів для живцювання цитрусових культур, як торф, пісок, кокосовий субстрат, вермикуліт, торф із додаванням піску, кокосовий суб-страт із додаванням вермикуліту для укорінення жив-ців цитрусових рослин у захищеному ґрунті. Методи. Для отримання посадкового матеріалу використову-вали метод розмноження цитрусових рослин зеленими живцями в умовах захищеного грунту. Результати. За результатами проведеного дослідження з укорінення живців цитрусових культур установлено, що найвищий відсоток приживлюваності лимону сорту «Павлівський», апельсину сорту «Вашингтон Навел» та мандарину сорту «Кавано-Васьо» спостерігався за вирощування рослин у кокосовому субстраті з додаванням вер-микуліту (85-98%). Посадковий матеріал, отриманий методом зеленого живцювання за використання коко-сового субстрату з додаванням вермикуліту та окремо вермикуліту в тепличному господарстві села Раденськ Олешківського району Херсонської області, показав високий результат вкорінення і приживлюваності порів-няно із торфом і піском. Висновки. Проведені дослі-дження дозволяють рекомендувати для живцювання субстрат із кокосової маси з додаванням вермикуліту та вермикуліт для захищеного грунту та подальшого використання у виробництві цитрусових культур.