Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Бойко, Людмила | |
dc.date.accessioned | 2021-11-09T17:11:40Z | |
dc.date.available | 2021-11-09T17:11:40Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Бойко Л. О. Нові ніші підприємницької діяльності в аграрній галузі. Ефективна економіка. 2021. № 10. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=9449. DOI: 10.32702/2307-2105-2021.10.82 | ru |
dc.identifier.uri | http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=9449 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/7129 | |
dc.description.abstract | Сучасні глобальні виклики та стрімкий розвиток ринкової економіки розглядає підприємництво в аграрному секторі економіки як найбільш ефективний спосіб господарювання. Аграрії шукають нові конкурентоспроможні ніші виробництва якісної, корисної, екологічно чистої продовольчої сировини для безпечного харчування людей. Одним із таких продуктів є гарбузи та олія із їх насіння. Гарбузи з жовтою і оранжевою м’якоттю багаті на солі фосфору і каротин, містять багато фітонцидів. Плоди гарбузів використовують для приготування їжі, соління, маринування, а також виготовлення цукатів, меду та інших продуктів. Олія з насіння гарбузів за смаком нагадує прованську і за кордоном її називають «чорним золотом», вона має приємний смак і містить значну кількість необхідних для здоров’я вітамінів та мікронутрієнтів. Вживання рослинних олій це сучасний тренд здорового харчування, в них зберігаються всі корисні властивості і сферою їх застосування окрім кулінарії є медицина, косметологія та інші галузі. Останнім часом вирощування столових гарбузів відмічається виробниками як економічно вигідний бізнес, який окуповується за 4-5 місяців і посівні площі збільшуються не тільки на городах приватних селянських господарств, а й великих сільськогосподарських підприємств. У статті розглянуто динаміку вирощування гарбузів столових в Україні, виробництво гарбузів на насіння за останні два роки. Зроблено порівняльну характеристику витрат на виробництво звичайного та голонасінного гарбуза. Зазначено, що їх виробництво є прибутковим, забезпечує відносно швидку віддачу інвестицій і є новою нішею підприємницької діяльності в аграрній галузі. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Дніпровський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | конкурентоспроможна ніша | ru |
dc.subject | аграрний сектор | ru |
dc.subject | здорове харчування | ru |
dc.subject | гарбузове насіння | ru |
dc.subject | гарбуз | ru |
dc.subject | гарбузова олія | ru |
dc.subject | голонасінний гарбуз | ru |
dc.subject | Кафедра економіки та фінансів | |
dc.title | Нові ніші підприємницької діяльності в аграрній галузі | ru |
dc.type | Article | ru |