Аннотации:
Сучасні глобальні виклики та стрімкий розвиток ринкової економіки розглядає підприємництво в аграрному секторі економіки як найбільш ефективний спосіб господарювання. Аграрії шукають нові конкурентоспроможні ніші виробництва якісної, корисної, екологічно чистої продовольчої сировини для безпечного харчування людей. Одним із таких продуктів є гарбузи та олія із їх насіння. Гарбузи з жовтою і оранжевою м’якоттю багаті на солі фосфору і каротин, містять багато фітонцидів. Плоди гарбузів використовують для приготування їжі, соління, маринування, а також виготовлення цукатів, меду та інших продуктів. Олія з насіння гарбузів за смаком нагадує прованську і за кордоном її називають «чорним золотом», вона має приємний смак і містить значну кількість необхідних для здоров’я вітамінів та мікронутрієнтів. Вживання рослинних олій це сучасний тренд здорового харчування, в них зберігаються всі корисні властивості і сферою їх застосування окрім кулінарії є медицина, косметологія та інші галузі. Останнім часом вирощування столових гарбузів відмічається виробниками як економічно вигідний бізнес, який окуповується за 4-5 місяців і посівні площі збільшуються не тільки на городах приватних селянських господарств, а й великих сільськогосподарських підприємств. У статті розглянуто динаміку вирощування гарбузів столових в Україні, виробництво гарбузів на насіння за останні два роки. Зроблено порівняльну характеристику витрат на виробництво звичайного та голонасінного гарбуза. Зазначено, що їх виробництво є прибутковим, забезпечує відносно швидку віддачу інвестицій і є новою нішею підприємницької діяльності в аграрній галузі.