Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Пасєчко, Д.-В. Д. | |
dc.contributor.author | Любенко, О. І. | |
dc.date.accessioned | 2021-08-10T15:54:23Z | |
dc.date.available | 2021-08-10T15:54:23Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Пасєчко Д.-В. Д. Сучасні дослідження міопатій «дерев’яні груди» і «білі смуги» (огляд) / Д.-В. Д. Пасєчко, О. І. Любенко // Таврійський науковий вісник. – 2021. – №117. – С.235-244 | ru |
dc.identifier.issn | 2226-0099 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/6795 | |
dc.description.abstract | Останніми роками, зважаючи на стрімке збільшення швидкості росту курчат-брой- лерів, у птиці почали проявлятися грудні міопатії (патологічні зміни м’язів). Найпоши- ренішими є «дерев’яні груди» і «білі смуги», які виявлені в багатьох країнах світу. Однак вітчизняні дослідження цих міопатій відсутні. «Дерев’яні груди» – значне ущільнення м’я- зів філе. «Білі смуги» – вузькі лінійні міжм’язові жирові відкладення, розташовані пара- лельно до м’язових волокон філе. Обидві міопатії змінюють нормальний хімічний склад і технологічні властивості м’яса, що призводить до проблем його реалізації і переробки. Міопатії взаємопов’язані (r=+0,55), при цьому міопатія «білі смуги» виникає раніше і розглядається як одна з можливих стадій міопатії «дерев’яні груди», також міопатії пов’язані з дерматитом і порушеннями нормального руху. Основною причиною виник- нення міопатій є дуже швидкий ріст сучасних бройлерних кросів. Для боротьби з цією проблемою дослідниками розроблено низку методів годівлі (додавання до раціону гуані- диноцтової, докозагексаєнової кислоти, дієтичної фітази тощо), які сприяють посла- бленню ступеня прояву міопатій. Сьогодні розроблено низку методів діагностики і вияв- лення ступеня прояву міопатій, зокрема «прижиттєвий – ультразвуковий», найкращим і найшвидшим недеструктивним методом, точність якого досягає 100%, є інфрачервона спектроскопія у ближньому діапазоні і її модифікації. Для підвищення ніжності м’яса з міопатією «дерев’яні груди» доцільно застосовувати «лезову тендеризацію», найефек- тивнішими методами переробки міопатичного м’яса є виробництво гамбургерів і сосисок, а найкращим методом приготування – підсмажування на грилі. Споживачі негативно ставляться до зовнішнього вигляду м’яса з міопатіями і мають менше бажання його купу- вати. Птахівництво США, за даними різних дослідників, щорічно втрачає від 200 млн до 18 млрд доларів унаслідок прояву міопатій, а у Бразилії втрати становлять 0,27 доларів США на кожну голову птиці. Ураховуючи значне розповсюдження міопатій і тенденцію до зростання їх прояву в поголів’я промислових птахівничих підприємств, доцільно дослі- дити ступінь прояву міопатій у вітчизняних господарствах. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник | ru |
dc.subject | курчата-бройлери, якість м’яса, міопатія, «білі смуги», «дерев’яні груди», сучасне птахівництво | ru |
dc.title | Сучасні дослідження міопатій «дерев’яні груди» і «білі смуги» (огляд) | ru |
dc.title.alternative | Current research on woody breast and white striping myopathies (a review) | ru |
dc.type | Article | ru |