Abstract:
У статті розкрито, кризу, спричинену поширенням COVID19, яка вплинула на галузь свинарства України. Агрохолдинги, які працюють
в секторі тваринництва зазнають великих змін у своїй діяльності. Кількість
поголів’я свиней знижуються через зменшення попиту з боку
м’ясопереробних компаній, які «страждають» через дефіцит робочої сили та
проблеми з доступом до ринків України.
Проаналізовано динаміку поголів’я свиней. Розглянута структура
поголів’я свиней за категоріями господарств в Україні на 2020 р. Описано
причини зменшення споживання населенням м’яса і м’ясних продуктів, які
досягли критичної межі продовольчої безпеки держави.
Висвітлено, актуальні питання визначення напрямків і резервів
підвищення ефективності виробництва м’яса, зокрема свинини, в Україні до
повного забезпечення ним потреби населення.
Висвітлено, проблеми нестачі м'ясної сировини в розрізі впливу
COVID-19 та карантинних обмежень на свинарство знаходиться у прямій
залежності від практичної реалізації і методів ефективного використання
світового і вітчизняного поголів’я, що відповідає концепції «Food and
Agriculture Organization», задля збереження і використання тварин в сучасних
технологіях виробництва с.-г. продукції.
Галузь свинарства в Україні впродовж останніх 30 років прийшла в
глибокий занепад, а вплив COVID-19 та карантинні обмеження посилили
проблеми галузі.
Обґрунтовано напрями розвитку галузі свинарства на найближчий
період, висвітлено питання суттєвого зменшення виробництва свинини в
Україні, шляхи підвищення економічної ефективності які потребують
подальшого дослідження, об’єктивної оцінки, наукового обґрунтування та
якнайшвидшого впровадження у виробництво сільськогосподарських
підприємств.