Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Берднікова, O.Г. | |
dc.contributor.author | Кучерак, Е.М. | |
dc.date.accessioned | 2021-06-04T20:05:48Z | |
dc.date.available | 2021-06-04T20:05:48Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Берднікова О.Г., Кучерак Е. М. Дослідження продуктивності сортового складу пшениці озимої в умовах Південного Степу України. Аграрні інновації. 2021. № 5 С.114-118 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/6204 | |
dc.description.abstract | Впровадження нових сортів озимої пшениці у виробництво - шлях до збільшення рентабельності її вирощування Озима пшениця - основна продовольча культура в нашій державі. Саме її врожайність і рентабельність вирощування значною мірою визначають ступінь добробуту сільськогосподарських товаровиробників. На превеликий жаль, середня врожайність цієї культури в Україні в 2,5 раза нижча, ніж в країнах Західної Європи. Такий стан речей обумовлений багатьма чинниками, одним із яких є використання для посівів насіння невисоких репродукції та застарілих сортів, що не відповідають сучасним вимогам високоінтенсивного землеробства. Маневрування у сортовій структурі посівів дає позитивні результати. Сортовий склад посівів на кожний наступний рік формується, виходячи з зареєстрованих та перспективних сортів і гібридів, але в кожному окремому господарстві може використовуватись лише частина з них. Одним з основних напрямів селекції високоврожайних сортів пшениці є зменшення висоти стебла. Це зумовлено не лише потребою підвищення стійкості рослин проти вилягання, а й тенденцією збільшення врожаїв зерна за рахунок урожаїв соломи. Досить високі врожаї нових інтенсивних сортів пшениці можна мати при загущеному стеблостої, збільшенні кількості зерен у колоску, а також при підвищенні вмісту білка в зерні. Різноманітністю кліматичних умов в Україні пояснюється те, що в західних областях з м'якими зимами і більшою кількістю опадів високі врожаї дають пізньостиглі сорти західноєвропейського екологічного типу. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Інститут зрошуваного землеробства Нацiональної академii аграрних наук України | ru |
dc.subject | озима пшениця | ru |
dc.subject | сорт | |
dc.subject | якість зерна | |
dc.subject | стійкість до хвороб | |
dc.subject | висота рослин | |
dc.subject | зимостійкість | |
dc.subject | урожайність | |
dc.subject | міжфазний період | |
dc.subject | вегетація | |
dc.subject | густота посіву | |
dc.subject | морфобіотип рослин | |
dc.subject | Кафедра землеробства | |
dc.title | Дослідження продуктивності сортового складу пшениці озимої в умовах Південного Степу України | ru |
dc.type | Article | ru |