Abstract:
Впровадження нових сортів озимої пшениці у виробництво - шлях до збільшення рентабельності її вирощування Озима пшениця - основна продовольча культура в нашій державі. Саме її врожайність і рентабельність вирощування значною мірою визначають ступінь добробуту сільськогосподарських товаровиробників. На превеликий жаль, середня врожайність цієї культури в Україні в 2,5 раза нижча, ніж в країнах Західної Європи. Такий стан речей обумовлений багатьма чинниками, одним із яких є використання для посівів насіння невисоких репродукції та застарілих сортів, що не відповідають сучасним вимогам високоінтенсивного землеробства. Маневрування у сортовій структурі посівів дає позитивні результати. Сортовий склад посівів на кожний наступний рік формується, виходячи з зареєстрованих та перспективних сортів і гібридів, але в кожному окремому господарстві може використовуватись лише частина з них. Одним з основних напрямів селекції високоврожайних сортів пшениці є зменшення висоти стебла. Це зумовлено не лише потребою підвищення стійкості рослин проти вилягання, а й тенденцією збільшення врожаїв зерна за рахунок урожаїв соломи. Досить високі врожаї нових інтенсивних сортів пшениці можна мати при загущеному стеблостої, збільшенні кількості зерен у колоску, а також при підвищенні вмісту білка в зерні. Різноманітністю кліматичних умов в Україні пояснюється те, що в західних областях з м'якими зимами і більшою кількістю опадів високі врожаї дають пізньостиглі сорти західноєвропейського екологічного типу.