Abstract:
Озима пшениця – провідна зернова культура
сільськогосподарського виробництва України, основні посіви якої зосереджені
у степовій та лісостеповій зонах, де питома вага її у структурі посіву зернових
сягає майже 50%. За вмістом поживних речовин зерно озимої пшениці
найбільше відповідає потребам харчування людини. Із зерна її виготовляють
борошно, крупу, крохмаль. За рахунок цього людина одержує біля половини
необхідних організму білків і вуглеводів, 70-80 % вітаміну В 1 , значну частку
вітамінів РР та Є, мінеральних та інших речовин .
Потреба України в зерні складає 50-53 млн. тон, у тому числі пшениці –
21-22 млн. тон. Тому кількість зерна, яка виробляється зараз, не забезпечує
потреби держави. Одночасно з цим погіршилася якість зерна, особливо в озимої
пшениці. Тому проблема підвищення ефективності виробництва цієї культури є
одним з основних завдань аграрної науки. Як свідчать дані науково-дослідних
установ та виробництва, озима пшениця має досить високі потенціальні
можливості і в сприятливих умовах може формувати урожай до 80-100 ц зерна
з 1 га .