Abstract:
у статті запропоновані сучасні технології виробництва яловичини у галузі спеціалізованого мясного скотарства полягають у закріпленні і систематизації набутих знань з базових технологічних показників -годівлі великої рогатої худоби напряму м’ясного продуктивності; розведення; механізації виробничих процесів та інших, а також під час освоєння галузі скотарства взагалі питання веденнягалузі у сучасних умовах приватної власності на землю та майно.
При виробництві яловичини з використання сучасного генофонду згідно технологічних особливостей враховуються наступні показники -програмування росту молодняку за віковими періодами; рівень годівлі молодняку за періодами виробничого циклу;розрахунок потреби у кормових угіддях, заготівля та роздавання кормів;водозабезпечення та напування худоби; видалення гною; архітектурно-планувальне рішення розташування будівельних споруд ферми та утримання тварин;ветеринарно-санітарні і профілактичні мироприємства;економічна ефективність відгодівлі бугайців таврійського типу південної м’ясної породи.
кономічна доцільність технології виробництва яловичини зумовлена біологічними особливостями інноваційного продукту –південної м'ясної породи та застосовуваною технологією відтворення, розведення худоби і виробництва яловичини. Низька матеріало-та енергоємність технології розведення, вирощування та відгодівлі тварин зумовлена їх високою стійкістю до високих (+35-40ºС і вище) та низьких (-30ºС) температур, в зв’язку з чим тварини не потребують капітальних приміщень та енергомісткого обладнання. Тварини можуть утримуватися на пасовищах протягом 280-330 днів, а в негоду (снігопад, ожеледь, зливи, заметілі) їх можна утримувати в тристінних навісах.