У статті розглянуто організаційно-методичні засади здійснення аудиту товарів і товарних запасів на аграрних підприємствах. Обґрунтовано основні етапи, процедури і методи його проведення, первинні й звітні облікові документи щодо руху товарів і товарних запасів. Виявлено види ризиків на рівні зловживань та недостатньої фаховості аудиту. Установлено, що методика та організація аудиту товарів здійснюється за загальними методами проведення аудиторської перевірки будь-якого виду діяльності підприємства.
Визначено, що програма аудиторської перевірки необхідна для найбільш ефективного розподілу роботи всередині аудиторської групи і для контролю над ходом аудиторської перевірки з боку керівництва аудиторської фірми. Обґрунтовано моменти стосовно дій аудитора з перевірки обліково-фінансової звітності, що несе інформацію про операції з товарами. Перспективи вдосконалення аудиту товарів пов'язані з дотриманням Національних нормативів, залученням експертів, використанням програмного забезпечення.
The article considers the organizational and methodological foundations of conducting an
audit of goods and inventory at agrarian enterprises. The main stages, procedures and methods of its implementation are justified; primary and reporting accounting documents on the movement of goods and inventory. It is determined that the systematic tasks and art of Auditors is to apply the most effective methodological techniques for the successful implementation of tasks during audit services. Types of risks at the level of abuse and lack of professionalism of the audit are identified. The possibilities of avoiding them are determined, including: at the level of software audit in the enterprise using the black box method, that is, through testing the most general or obvious patterns. It is established that the methodology and organization of the audit of goods is carried out according to the general methods of conducting an audit of any type of enterprise activity. It is determined that the audit program is necessary for the most effective distribution of work within the audit team and for monitoring the progress of the audit by the management of the
audit firm. The points regarding the actions of the auditor to check the accounting and financial statements that carry information about transactions with goods are justified. It is indicated that to determine the level of risks, it is proposed to collect and study information about the client's business and industry, the latest financial information, and the organization of accounting at the enterprise. The necessary information on the business that the client is engaged in contains data on its production, sources and methods of supplying materials, marketing and sales methods, sources of financing and production methods. It is established that in modern conditions of increasing digital and information economy in agricultural enterprises in the accounting of goods and inventories and their movement using appropriate programs. Therefore, modern audit professionals must be well versed in us and software technology. Prospects for improving the audit of goods are related to compliance with national standards, attracting experts, and using software.