Короткий опис(реферат):
Молочне скотарство – одна з найважливіших продовольчо-безпекових галузей Укра- їни, призначення якої полягає в забезпеченні виробництва молока в обсягах, достатніх для
завантаження виробничих потужностей молокопереробних підприємств із подальшим
виробництвом молочної продукції. Стан розвитку агропромислового комплексу, в тому
числі і його важливого складника – галузі молочного скотарства, впливає на соціальну
та економічну стабільність економічної системи.
Здорова нація – запорука успішної економіки, а якісна сировина – основа виробництва
корисних для здоров’я продуктів. В сучасних економічних умовах гостро постала проблема
підвищення якості молока і молочної продукції та її державного регулювання, оскільки
вступ України до СОТ зумовив жорсткі умови реалізації молочної сировини.
Молочна продукція, а особливо молоко, посідає важливе місце у споживанні українця.
На якість молока впливає певна кількість факторів. Основними з них є індивідуальні
(генетичні) особливості тварин, їхній фізіологічний стан, добовий ритм секреції молока,
лактаційний період, вік тварини, пора року, умови утримання, доїння, порода, фактори
годівлі, умови догляду, санітарні умови, гігієна кормів та якість утримування корів тощо.
Впровадження прогресивних способів утримання тварин у молочному скотарстві
насамперед передбачає підвищення їх продуктивності. Успіх у цьому здебільшого визна- чається раціональним використанням біологічних особливостей тварин. Максимальна
реалізація генетичних можливостей молочної худоби відбуватиметься лише за умов ста- більного і якісного виконання основних технологічних процесів на фермі. У статті проведено аналіз технології виробництва молока голштинської молочної
породи корів в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім» «Долин- ське» Чаплинського району Херсонської області. Загальна кількість поголів’я складає
3274 голови, з них дійного – 1260 корів. Середньодобовий рівень надою досягає 30 літрів
молока на одну голову. Корів доять тричі на добу в один і той же час у спеціально облад- наних доїльних залах. Вміст молочного жиру в середньому становить 3,9%.