00 DSpace/Manakin Repository

Вплив технології доїння та первинної обробки на якість молока

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Левченко, М.В.
dc.contributor.author Калашник, О.В.
dc.contributor.author Смірнов, О.О.
dc.contributor.author Кірєєв, О.Є.
dc.date.accessioned 2021-01-07T06:33:15Z
dc.date.available 2021-01-07T06:33:15Z
dc.date.issued 2020-11-05
dc.identifier.citation Сільськогосподарські науки ru
dc.identifier.issn 2226-0099
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/5645
dc.description.abstract Актуальною проблемою харчової промисловості сьогодні залишається якість молоч- ної сировини, яка надходить на переробку. Основними факторами, що впливають на цей показник, є якість вихідної сировини, рівень технологічного забезпечення підприємства, менеджмент якості й безпеки готових продуктів на підприємстві. Якість отриманого молока значною мірою залежить від процесу доїння та його первинної обробки (очищення, охолодження, зберігання і транспортування). Упровадження інноваційних, ресурсозбе- рігаючих технологій доїння та первинної обробки молока на підприємствах є головним завданням. Якість молока не можна підвищити в процесі його переробки, тому система управління якістю молока на підприємстві повинна бути орієнтована на високотехно- логічні процеси його виробництва, первинну обробку з використанням профілактичних заходів. У статті наведено аналіз якості проб молока й досліджена її залежність від техно- логії доїння та первинної обробки. Установлено, що загальне бактеріальне обсіменіння молока в господарстві № 1 було в два рази вищим (1960 КУО/см3 ), ніж у господарстві № 2 (740 КУО/см3 ). Уміст соматичних клітин у дослідних пробах, відібраних у господар- стві № 1, був теж у два рази більший, ніж у господарстві № 2 (505 і 343 тис/см3 відпо- відно). Такі мікробіологічні показники можна пояснити прямою залежністю молока від санітарного стану доїльного обладнання. Дослідні проби молока в господарстві № 1 від- повідали 1 групі чистоти, іноді 2 групі. У господарстві № 2 дослідні проби молока були першої групи чистоти. Установлено, що існує залежність між якістю сирого молока й технологією доїння та первинної обробки. Підвищення якості молока не вимагає значних витрат на облад- нання або заміну технології доїння, первинної обробки. Щоб отримати молоко високого ґатунку, рекомендується проводити ретельну санітарну обробку обладнання й молочного посуду лужними та кислотними мийно-дезінфікуючими засобами після кожного доїння. ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. ru
dc.relation.ispartofseries Випуск 115;
dc.subject Research Subject Categories::FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING ru
dc.subject Кафедра технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукціїї ru
dc.title Вплив технології доїння та первинної обробки на якість молока ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу