Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Левченко, М.В. | |
dc.contributor.author | Калашник, О.В. | |
dc.contributor.author | Смірнов, О.О. | |
dc.contributor.author | Кірєєв, О.Є. | |
dc.date.accessioned | 2021-01-07T06:33:15Z | |
dc.date.available | 2021-01-07T06:33:15Z | |
dc.date.issued | 2020-11-05 | |
dc.identifier.citation | Сільськогосподарські науки | ru |
dc.identifier.issn | 2226-0099 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/5645 | |
dc.description.abstract | Актуальною проблемою харчової промисловості сьогодні залишається якість молоч- ної сировини, яка надходить на переробку. Основними факторами, що впливають на цей показник, є якість вихідної сировини, рівень технологічного забезпечення підприємства, менеджмент якості й безпеки готових продуктів на підприємстві. Якість отриманого молока значною мірою залежить від процесу доїння та його первинної обробки (очищення, охолодження, зберігання і транспортування). Упровадження інноваційних, ресурсозбе- рігаючих технологій доїння та первинної обробки молока на підприємствах є головним завданням. Якість молока не можна підвищити в процесі його переробки, тому система управління якістю молока на підприємстві повинна бути орієнтована на високотехно- логічні процеси його виробництва, первинну обробку з використанням профілактичних заходів. У статті наведено аналіз якості проб молока й досліджена її залежність від техно- логії доїння та первинної обробки. Установлено, що загальне бактеріальне обсіменіння молока в господарстві № 1 було в два рази вищим (1960 КУО/см3 ), ніж у господарстві № 2 (740 КУО/см3 ). Уміст соматичних клітин у дослідних пробах, відібраних у господар- стві № 1, був теж у два рази більший, ніж у господарстві № 2 (505 і 343 тис/см3 відпо- відно). Такі мікробіологічні показники можна пояснити прямою залежністю молока від санітарного стану доїльного обладнання. Дослідні проби молока в господарстві № 1 від- повідали 1 групі чистоти, іноді 2 групі. У господарстві № 2 дослідні проби молока були першої групи чистоти. Установлено, що існує залежність між якістю сирого молока й технологією доїння та первинної обробки. Підвищення якості молока не вимагає значних витрат на облад- нання або заміну технології доїння, первинної обробки. Щоб отримати молоко високого ґатунку, рекомендується проводити ретельну санітарну обробку обладнання й молочного посуду лужними та кислотними мийно-дезінфікуючими засобами після кожного доїння. | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. | ru |
dc.relation.ispartofseries | Випуск 115; | |
dc.subject | Research Subject Categories::FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING | ru |
dc.subject | Кафедра технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукціїї | ru |
dc.title | Вплив технології доїння та первинної обробки на якість молока | ru |