DSpace Repository

КАНІБАЛІЗМ ПТИЦІ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Show simple item record

dc.contributor.author Любенко, Оксана
dc.contributor.author Левченко, Інна
dc.date.accessioned 2021-01-03T14:35:53Z
dc.date.available 2021-01-03T14:35:53Z
dc.date.issued 2020-03
dc.identifier.citation У статті проаналізовані основні причини та методи профілактики канібалізму птиці. Канібалізм завдає значних економічних збитків птахівничим підприємствам, адже його прояви не залежать від кількості, виду птиці та умов утримання. ru
dc.identifier.issn 2223-1609
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/5471
dc.description The paper analyzes the main causes of cannibalism and methods to prevent it in poultry. Cannibalism leads to considerable economic losses of poultry enterprises, since its manifestations do not depend on poultry number, species and conditions of housing. Excessive stocking density, changes in hierarchal group structure, adding new individuals, deviation from normative indexes of micro-climate and light intensity are initial causes of cannibalism. At first poultry feel discomfort, evolving into concern, aggression and hysteria and later – into pecking and featherplucking. Producers pay much attention to unconventional feed supplements of natural origin. The research results show that changes in stocking density and adding 5 g/head of shells to mixed fodder of the poultry of the research groups made it possible to increase productivity and have a positive impact on egg quality. The productivity of the second group was 1428 pieces that was by 138 pieces higher than that of the first research group and by 309 pieces – than that of the test group. Clinical observation at the end of the research showed that the appearance of some chickens of the second research group improved, the lost feather was renewed and shining down appeared. The research establishes that availability of shells in feeds meets poultry demand for a pecking reflex and has an effect of additional “business”. Such a preventing measure contributes to balancing general poultry conditions, reducing aggression, hysteria, cannibalism and maintaining poultry stocks. ru
dc.description.abstract У статті проаналізовані основні причини та методи профілактики канібалізму птиці. Канібалізм завдає значних економічних збитків птахівничим підприємствам, адже його прояви не залежать від кількості, виду птиці та умов утримання. Наднормативна щільність посадки, зміна ієрархічної структури в групі, підсаджування нових особин, відхилення від нормативних показників мікроклімату, інтенсивності освітлення є першопричинами виникнення канібалізму. Спочатку птиця відчуває дискомфорт, який переростає в занепокоєння, агресію, істерію, а згодом – в розкльовування та вищипування пір’я. Велику увагу виробники приділяють нетрадиційним кормовим добавкам природного походження. Результати проведених наукових досліджень показали, що зміна щільності посадки і включення в комбікорм птиці піддослідних груп 5 г/гол. ракушняку дало змогу підвищити продуктивність та позитивно вплинуло якісний склад яєць. В другій дослідній групі продуктивність становила 1428 шт., що на 138 шт. більше першої дослідної та на 309 шт. – контрольної групи. Клінічний огляд в кінці досліджень показав, що у деяких курей другої дослідної групи покращився зовнішній вигляд, відновилося втрачене пір’я, з’явився блискучий пух. Встановлено, що ракушняк в раціоні задовольняє потребу курей в рефлексі клювання та створює ефект додаткової «зайнятості». Такий профілактичний захід сприяє нормалізації загального стану курей, зниженню агресії, істерії, канібалізму та підвищення збереженості птиці. ru
dc.description.sponsorship The paper analyzes the main causes of cannibalism and methods to prevent it in poultry. Cannibalism leads to considerable economic losses of poultry enterprises, since its manifestations do not depend on poultry number, species and conditions of housing. Excessive stocking density, changes in hierarchal group structure, adding new individuals, deviation from normative indexes of micro-climate and light intensity are initial causes of cannibalism. At first poultry feel discomfort, evolving into concern, aggression and hysteria and later – into pecking and featherplucking. Producers pay much attention to unconventional feed supplements of natural origin. The research results show that changes in stocking density and adding 5 g/head of shells to mixed fodder of the poultry of the research groups made it possible to increase productivity and have a positive impact on egg quality. The productivity of the second group was 1428 pieces that was by 138 pieces higher than that of the first research group and by 309 pieces – than that of the test group. Clinical observation at the end of the research showed that the appearance of some chickens of the second research group improved, the lost feather was renewed and shining down appeared. The research establishes that availability of shells in feeds meets poultry demand for a pecking reflex and has an effect of additional “business”. Such a preventing measure contributes to balancing general poultry conditions, reducing aggression, hysteria, cannibalism and maintaining poultry stocks. ru
dc.publisher НУБіП ru
dc.relation.ispartofseries ISSN;
dc.relation.ispartofseries ;2223-1609
dc.subject птахівництво, канібалізм, агресивна поведінка, щільність посадки, годівля ru
dc.subject Кафедра технології виробництва продукції тваринництва ru
dc.title КАНІБАЛІЗМ ПТИЦІ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА ru
dc.title.alternative BIRD CANNIBALISM AND ITS PREVENTION ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account