Abstract:
У статті проаналізовані основні причини та методи
профілактики канібалізму птиці. Канібалізм завдає значних економічних збитків
птахівничим підприємствам, адже його прояви не залежать від кількості, виду
птиці та умов утримання. Наднормативна щільність посадки, зміна ієрархічної
структури в групі, підсаджування нових особин, відхилення від нормативних
показників мікроклімату, інтенсивності освітлення є першопричинами
виникнення канібалізму. Спочатку птиця відчуває дискомфорт, який
переростає в занепокоєння, агресію, істерію, а згодом – в розкльовування та
вищипування пір’я. Велику увагу виробники приділяють нетрадиційним
кормовим добавкам природного походження. Результати проведених наукових
досліджень показали, що зміна щільності посадки і включення в комбікорм птиці
піддослідних груп 5 г/гол. ракушняку дало змогу підвищити продуктивність та
позитивно вплинуло якісний склад яєць. В другій дослідній групі продуктивність
становила 1428 шт., що на 138 шт. більше першої дослідної та на 309 шт. –
контрольної групи. Клінічний огляд в кінці досліджень показав, що у деяких курей
другої дослідної групи покращився зовнішній вигляд, відновилося втрачене пір’я,
з’явився блискучий пух. Встановлено, що ракушняк в раціоні задовольняє
потребу курей в рефлексі клювання та створює ефект додаткової
«зайнятості». Такий профілактичний захід сприяє нормалізації загального
стану курей, зниженню агресії, істерії, канібалізму та підвищення
збереженості птиці.
Description:
The paper analyzes the main causes of cannibalism and methods to
prevent it in poultry. Cannibalism leads to considerable economic losses of poultry
enterprises, since its manifestations do not depend on poultry number, species and
conditions of housing. Excessive stocking density, changes in hierarchal group
structure, adding new individuals, deviation from normative indexes of micro-climate
and light intensity are initial causes of cannibalism. At first poultry feel discomfort,
evolving into concern, aggression and hysteria and later – into pecking and featherplucking. Producers pay much attention to unconventional feed supplements of natural
origin. The research results show that changes in stocking density and adding 5 g/head
of shells to mixed fodder of the poultry of the research groups made it possible to
increase productivity and have a positive impact on egg quality. The productivity of
the second group was 1428 pieces that was by 138 pieces higher than that of the first
research group and by 309 pieces – than that of the test group. Clinical observation at
the end of the research showed that the appearance of some chickens of the second
research group improved, the lost feather was renewed and shining down appeared.
The research establishes that availability of shells in feeds meets poultry demand for a
pecking reflex and has an effect of additional “business”. Such a preventing measure
contributes to balancing general poultry conditions, reducing aggression, hysteria,
cannibalism and maintaining poultry stocks.