Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Бойко, Вікторія | |
dc.contributor.author | Ключник, Альона | |
dc.contributor.author | Півньова, Лілія | |
dc.date.accessioned | 2020-10-25T13:17:58Z | |
dc.date.available | 2020-10-25T13:17:58Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Бойко, В. О., Ключник, А. В., & Півньова, Л. В. (2020). Зміцнення конкурентоспроможності підприємств екологічного (зеленого) туризму. Вісник Херсонського Національного Технічного Університету, 3, 213-222. https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2020.3.28 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/4559 | |
dc.description.abstract | Сучасна індустрія гостинності та туризму знаходиться на роздоріжжі між прагненням до збільшення прибутків і здійсненням високорентабельних інвестицій (неплановий розвиток яких може призвести до руйнування ресурсної бази розвитку), а також відповідальним ставленням до природних ресурсів довкілля та місцевих громад. Сучасне управління туристичною діяльністю повинно бути соціально відповідальним та екологічним. Впровадження принципів сталого розвитку у туристичну сферу дозволить досягти конкурентних переваг туристичного напряму загалом та окремого підприємства гостинності. Завдяки активному впливу менеджменту на посилення екологічної свідомості туристів як споживачів туристичних послуг, а також працівників у галузі туризму і гостинності – як виробників туристичних послуг, для всіх учасників ринку будуть досягнуті значні економічні та конкурентні переваги на мікро- і макрорівні. Метою даної статті є дослідження особливостей формування конкурентоспроможності підприємств зеленого туризму та обґрунтування шляхів її підвищення. У статті проведено аналіз загальних тенденцій розвитку сфери туризму в Україні та світі, визначено, що внесок туристичної сфери до загального світового ВВП складає 10,3 %, 1 з 10 зайнятих у світі так чи інакше працює у сфері туризму. Проаналізовано позиції України на міжнародному ринку туристичних послуг за Індексом конкурентоспроможності та виявлено, що 2019 рік у порівняння до 2017 року Україна мала найшвидший темп зростання балів туристичної конкурентоспроможності в субрегіоні, піднявшись на 10 місць, посівши 78 місце у світі. Найкращу динаміку продемонстрували безпекові показники, рівень міжнародної відкритості та загальної інфраструктури. На основі проведеного теоретичного дослідження обґрунтовано значення, а також спільні і відмінні риси сучасних видів спеціалізованого туризму, що відноситься до екологічної сфери, узагальнено економічні переваги від впровадження зелених технологій у сферу туризму та систематизовано типи підприємств зеленого туризму відповідно їх основних характеристик. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський національний технічний університет | ru |
dc.subject | конкурентоспроможність | ru |
dc.subject | зелений туризм | ru |
dc.subject | екотуризм | ru |
dc.subject | сталий розвиток | ru |
dc.subject | Кафедра готельно-ресторанного та туристичного бізнесу | ru |
dc.title | Зміцнення конкурентоспроможності підприємств екологічного (зеленого) туризму | ru |
dc.type | Article | ru |