Короткий опис(реферат):
Озима пшениця - основна продовольча культура в нашій державі.
Саме її врожайність і рентабельність вирощування значною мірою визначають
ступінь добробуту сільскогосподарських товаровиробників. На превеликий жаль,
середня врожайність цієї культури в Україні в 2,5 раз нижча, ніж в країнах
Західної Європи. Такий стан речей обумовлений багатьма чинниками, одним із
яких є використання для посівів насіння невисоких репродукції та застарілих
сортів, що не відповідають сучасним вимогам високо інтенсивного землеробства.
Підвищення виробництва продовольчого зерна м’якої пшениці в значній мірі
залежить від потенційних можливостей сорту і ступеню її реалізації за різних
кліматичних умов та технологій вирощування. Тому ідентифікація сортового
складу цієї культури з різними адаптивними властивостями і типом розвитку за
параметрами екологічної пластичності і стабільності урожайності на теперішній
час є надзвичайно актуальним і має важливе практичне значення.