Короткий опис(реферат):
Досліджено динаміку виробництва продукції свинарства у фермерських господарствах, визначена їх частка у загальному виробництві. Обґрунтовано причини низької зацікавленості виробників у розвитку галузі, зокрема високий рівень собівартості виробництва, низький рівень продуктивності свиней і прибутковості галузі. Встановлено, що підвищення ефективності виробництва можливе на основі впровадження сучасної технології приготування кормів, яка забезпечує тварин легкодоступними поживними речовинами для прояву їх генетичного потенціалу продуктивності і передбачає використання власної кормової бази.
Визначено, що собівартість кормів, приготованих за допомогою інноваційного обладнання, є нижчою у порівнянні із комбікормами промислового виробництва, що значно знижує собівартість продукції. Доведено, що використання інноваційного обладнання у приготуванні кормових сумішей безпосередньо у фермерському господарстві при використанні зерна власного виробництва забезпечує високий рівень рентабельності виробництва та окупності витрат на його придбання. Зростання рентабельності у подальшому розвитку забезпечується за рахунок отримання молодняку свиней у власному господарстві, що потребує додаткових витрат на утримання маточного поголів’я, фінансових та матеріальних вкладень.