Abstract:
Мета статті – визначити на основі економічного аналізу потенційних можливостей розвитку галузі виногра-
дарства на рівні районів та окремих господарств напрями комплексного розвитку галузі виноградарства Херсонсь-
кої області.
Методика дослідження. Застосовано такі методи: абстрактно-логічний (для дослідження теоретичних і прак-
тичних аспектів обґрунтування висновків); розрахунково-конструктивний та порівняння (для аналізу сучасного стану
розвитку виробництва та економічної оцінки потенціалу галузі виноградарства); статистико-економічні (для дослі-
дження динаміки і структури виробництва винограду, групування підприємств за потенційними можливостями).
Результати дослідження. Визначено основні складові потенціалу виноградарської галузі Херсонської області.
Досліджено показники сучасного стану її розвитку й окреслено регіональні проблеми та особливості. Проведено
аналіз динаміки і структури виноградних насаджень, урожайності, рівня рентабельності. Проаналізовано показни-
ки реалізації продукції виноградарства в сільськогосподарських підприємствах. Оцінено потенціал виноградарських
підприємств на основі їх групування за площами та обсягами виробництва винограду. Обґрунтовано висновки
щодо напрямів ефективного розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу області та максимального вико-
ристання потенціалу малих, середніх і великих підприємств.
Елементи наукової новизни. На основі комплексного дослідження проблем, які стримують розвиток виногра-
дарської галузі на сучасному етапі, окреслено напрями їх вирішення, запропоновано практичні заходи стосовно
реалізації виробничого, наукового та ринкового потенціалу регіону на рівні окремих категорій підприємств.