Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Галат, Лариса Миколаївна | |
dc.date.accessioned | 2020-06-10T09:17:55Z | |
dc.date.available | 2020-06-10T09:17:55Z | |
dc.date.issued | 2020-04 | |
dc.identifier.citation | Галат Л.М. Проблеми і перспективи розвитку особистих селянських господарств у галузі плодоовочівництва України. Агросвіт. 2020. №7. С.71-79. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/3686 | |
dc.description.abstract | У статті проведено дослідження місця і ролі господарств населення в галузі плодоовочівництва України, визначено сучасний стан та тенденції їх розвитку в умовах трансформаційних процесів в економіці, структурних змін у сільськогосподарському виробництві та на плодово-овочевих ринках. Розглянуто теоретико-методологічні засади і особливості формування особистих селянських господарств як основного товаровиробника виокремлиного з господарств населення у секторі плодоовочівництва. Дано оцінку стану розвитку дрібнотоварних виробників плодоовочевого сектору, пріоритети їх діяльності, окреслено подальші перспективи та інституційні умови їх трансформації в більш усталені ринкові форми господарювання. Проведено порівняльний аналіз динаміки площ, валового виробництва, урожайності плодів, ягід, винограду, овочів, картоплі господарствами населення в Україні за період з 1990 по 2018 рр. та визначене їх місце, роль у виробництві товарної продукції. Розглянуто структуру виробництва плодоовочевої продукції за категоріями господарств. Проведено порівняння обсягів виробництва основних видів плодоовочевої продукції господарствами населення з сільськогосподарськими підприємствами. Досліджено основні фактори, які сприяли зосередженню основного виробництва овочів, ягід та частини фруктів в Україні саме в господарствах населення. Встановлено, що незважаючи на переважну роль у виробництві плодоовочевої продукції, в Україні господарства населення слабо інтегровані у цивілізоване ринкове середовище: їх продукція реалізується через низку чисельних посередників переважно на ринках, які і отримують основний доход, вони не ідентифікують себе як товаровиробників і уникають оподаткування, не охоплені державною підтримкою, не можуть підтвердити якість своєї продукції через відсутність доступу до сертифікації, не об'єднанні в асоціації, кооперативи інші професійні спільноти. Надано пропозиції для подальшого розвитку дрібнотоварного сектору в галузі овочівництва і садівництва України, який може здійснюватися через масштабування виробництва в частині господарств, переважно особисті селянські господарства та трансформацію їх у потужніші підприємства, об'єднання дрібних товаровиробників у кооперативи та навколо підприємств-агрегаторів з метою спільної доробки, пакування, переробки, збуту тощо. Запропоновано господарствам населення поєднання суміжних видів діяльності: зелений туризм, крафтове, органічне виробництво тощо. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Дніпровський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | плодоовочівництво | ru |
dc.subject | валове виробництво фруктів, ягід та овочів | ru |
dc.subject | урожайність фруктів та овочів | ru |
dc.subject | особисті селянські господарства | ru |
dc.subject | підприємства-агрегатори | ru |
dc.subject | Кафедра менеджменту організацій | ru |
dc.title | Проблеми і перспективи розвитку особистих селянських господарств у галузі плодоовочівництва України | ru |
dc.type | Article | ru |